Diari de Girona

Diari de Girona

Oriol Junqueras President d'ERC

«El delicte de sedició es polvoritza i hi ha un gran avenç en el de desordres públics»

L’anunci per sorpresa de la reforma del Codi Penal per derogar el delicte de sedició, per part de Pedro Sánchez, va impedir una entrevista cara a cara amb el president d’ERC, per allò de les agendes compromeses, així que va ser necessari tornar a les videoconferències, com quan ell era a la presó. El líder republicà assegura que per arribar a acords amb el PSC encara falta veure el compromís amb modificar la malversació.

Oriol Junqueras JORDI COTRINA

La substitució del delicte de sedició per un de desordres públics agreujats....

El delicte de sedició es deroga, se suprimeix, desapareix, es desintegra, es polvoritza, no existeix, no existirà… I això és una veritat com un temple. El delicte de desordres públics no substitueix en cap cas el de sedició, perquè el que fa és reformar el delicte de desordres públics ja existent i ho fa en la direcció de disminuir les penes, limitant els casos en els quals es pugui aplicar i definint el concepte de violència. Per tant, en el delicte de desordres públics es produeix un gran avenç.

I perquè no s’ha abordat la derogació del delicte de rebel·lió?

És que la rebel·lió s’aplica a uniformats amb armes. Ningú no ha vist la necessitat de reformar aquest aspecte, perquè ni anem uniformats ni portem armes. L’acusació de rebel·lió es va fer només per mantenir-nos a la presó preventiva i evitar que poguéssim exercir els càrrecs pels quals la ciutadania ens havia triat.

Amb el nou Codi Penal a la mà, l’1-O hauria estat delicte?.

L’1-O no era delicte amb el Codi Penal actual ni tampoc amb el que surti de la tramitació parlamentària. Això sí, a partir d’ara, els abusos interpretatius seran més difícils. Recordi que el Tribunal Constitucional va emetre tres vots particulars quan va resoldre els nostres recursos on es deia que «de la lectura que condemna Oriol Junqueras és impossible deduir per quina raó ha estat condemnat perquè cap dels delictes que se li imputen és delicte al Codi Penal».

«Veurem en la tramitació dels pressupostos quin és el compromís dels socialistes»

decoration

El pacte per la sedició retalla les opcions d’èxit dels recursos davant la justícia europea?.

Al contrari. El fet que l’Estat reconegui que cal reformar el Codi Penal per adequar-lo a les exigències que arriben des dels organismes internacionals demostra la molta raó que ens assisteix quan presentem recursos a nivell europeu. Augmenten les opcions que a Europa tothom entengui que la interpretació del Codi Penal a partir del qual ens van condemnar és molt forçada i contrària a dret.

Quins «tempos» es manegen per reformar el delicte de malversació?

Això es veurà durant el tràmit parlamentari i esperem que es permeti adequar també aquest delicte, ja que la malversació que se’ns imputa és una malversació per pensament, només pensada. I els delictes per pensament són delictes que haurien d’haver desaparegut segons la filosofia del dret des del segle XVIII.

Com s’abordarà la reforma d’aquest delicte per evitar emparar la corrupció?

Creiem que és possible perquè el que se’ns imputa no és una malversació, sinó haver pensat en una possible destinació de fons públics per organitzar un referèndum. El que cal evitar és que algú sigui condemnat per pensar en una malversació, de cap manera emparar qualsevol tipus de corrupció.

Creu que Junts critica els fruits que aconsegueix ERC de la taula de diàleg, però després se’n beneficia?.

Si el conjunt de l’independentisme ens ajudés a abordar les grans qüestions pendents, estaríem molt més a prop de la república catalana.

Hi ha alguna opció que vostè pugui ser candidat a les eleccions generals o al Parlament?.

Ho desconec i ho desconeix tothom. Perquè no sabem quant trigarà el Tribunal Suprem a corregir la sentència que va dictar en aplicació de la reforma del Codi Penal.

S’ha aplanat el camí per a la tornada de Carles Puigdemont i Marta Rovira, els espera aviat a Catalunya?

El camí d’aquest retorn no s’ha aplanat en la mesura que, per exemple, Marta Rovira segueix acusada d’un delicte absolutament al·lucinant que és el de rebel·lió. Mentre el Tribunal Suprem mantingui aquesta acusació, que és evidentment contrària al sentit comú, entre altres raons perquè mai no vam ser condemnats per rebel·lió, el retorn és impossible.

«Després d’aquesta reforma, els abusos interpretatius del Codi Penal seran més difícils»

decoration

Aquest pacte és el colofó del capítol de la taula de diàleg relacionat amb la desjudicialització i que ara ja es pot abordar el dret a decidir?

Segur que encara queda camí per recórrer, però també és evident que treballem perquè sigui possible un referèndum.

Ara que els socialistes han mostrat el compromís per la desjudicialització, creu que ja es poden pactar els pressupostos catalans amb el PSC?.

Veurem en la tramitació parlamentària el nivell exacte del compromís dels socialistes, també pel que fa a la reforma del delicte de malversació.

Els socialistes han deixat d’«aplaudir el seu empresonament», com vostè mateix va descriure fa unes setmanes?.

Certament van aplaudir amb entusiasme l’empresonament i la persecució, però també és cert que en la qüestió de la sedició i dels delictes de desordres públics la seva posició és molt més adequada al que estableixen els organismes internacionals i també al que sempre hem defensat nosaltres.

Per què no es normalitzen les relacions amb el PSC com a soci a Catalunya si hi ha una situació de pacte amb el PSOE?

Perquè el PSC, fins ara, no ha mostrat aquest compromís amb la lluita contra la repressió i, per tant, és molt difícil posar-nos d’acord amb algú que no prioritza el benestar del conjunt de la societat catalana, en tots els aspectes, entre d’altres la defensa dels drets fonamentals.

Compartir l'article

stats