Diari de Girona

Diari de Girona

Presenten la primera querella contra policies franquistes de Via Laietana

Irídia acusa de crims de lesa humanitat sis membres del cos policial per tortures a detinguts el anys 1970 i 1971

L’entitat prodrets humans Irídia ha presentat una querella criminal per crims de lesa humanitat contra sis membres de la policia franquista que van torturar presos polítics el 1970 i el 1971 a la Prefectura de Via Laietana, a Barcelona.

La presentació de la querella forma part de la campanya «Via Laietana, 43. Fem justícia, fem memòria», impulsada per Òmnium Cultural i Irídia juntament amb entitats memorialistes, en què es reclama convertir la Prefectura en un centre de memòria i conservació de fitxers i que deixi de ser «un espai policial d’impunitat», segons va explicar el president d’Òmnium, Xavier Antich.

A la querella, que es presenta en nom de Carlos Vallejo, víctima de tortures a la Prefectura, s’exigeix així mateix la preservació de l’edifici de Via Laietana com a «lloc dels fets» a efectes «de resignificació i reparació a les víctimes del franquisme».

En concret, Irídia i Vallejo es querellen contra Vicente Juan Creix, comissari en cap de la Policia a Via Laietana, i Genuino Navales, que exercia de comissari al mateix centre, a més de contra quatre inspectors més del cos policial, als quals acusen de crims de lesa humanitat per tortures.

L’advocada d’Irídia Laura Medina va assegurar que l’Estat «té el deure d’investigar els crims de lesa humanitat», així com «identificar i reparar les víctimes».

Compartir l'article

stats