Activada la prealerta del pla Neucat per la possibilitat de nevades a partir de 200 metres d'altitud

S'han registrat precipitacions en forma de neu i aigua neu a municipis litorals de Baix Empordà

La neu apareixerà en cotes baixes aquesta setmana.

La neu apareixerà en cotes baixes aquesta setmana. / Marc Martí

Redacció / Agències

Protecció Civil ha activat la fase de prealerta del pla d'emergències Neucat per la possibilitat que aquest dimarts hi hagi nevades a partir de 200 metres d'altitud a diferents punts de Catalunya. El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que hi pugui haver gruixos superiors als dos centímetres. Alhora, les prediccions indicaven que podria nevar, també, arran de mar a les comarques gironines. Ha estat el cas de poblacions litorals del Baix Empordà com per exemple Begur o la zona del Puig d'Arques.

La possibilitat de nevades a partir de la tarda es restringirà a una cota més elevada -pujarà fins als 800 metres-, tret de la zona de Ponent i del terç sud de Catalunya.

Cauen flocs de neu en zones poc habituals com la part alta de Barcelona

Alguns flocs de neu han començat a caure a primera hora d'aquest dimarts a zones on és poc habitual, com la part alta de Barcelona, el Vallès Occidental i l'Oriental i alguns punts del Maresme. Des de primera hora del matí neva de manera aïllada i feble, amb una cota de neu entre els 100 i els 300 metres, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

Fred intens

El fred s'ha intensificat aquest dimarts a Catalunya, on s'ha registrat una mínima de -12,6º C a Vielha (Val d'Aran), la més baixa en un lloc habitat d'aquesta onada de fred, que es mantindrà encara tota la setmana i podria començar a remetre la propera.

Aquesta matinada ha estat la més gèlida d'aquesta onada de fred, en la qual s'han batut alguns rècords de temperatura, com els -5,2ºC registrats ahir al Vendrell (Baix Penedès), la mínima en aquesta localitat en 23 anys de dades, superant els -5ºC del 22 de gener del 2011. També a Vinyols dels Arcs (Baix Camp) ahir es va batre el seu rècord de temperatura mínima en 33 anys de registres, amb -3,6ºC, superant els -3,4ºC de l'anterior rècord, que era del 24 de gener de 2011.