El curs començarà el 6 de setembre per Infantil, Primària i ESO i el dia 12 per a l’FP

Cambray diu que ha agafat «el camí del mig» entre els interessos dels sindicats i les famílies, però USTEC i CCOO denuncien que la decisió és «unilateral»

Alumnes en una escola

Alumnes en una escola / ACN

Meritxell Comas

Meritxell Comas

L’inici del proper curs escolar ja té data. Començarà dimecres 6 de setembre pels alumnes d’Infantil, Primària i ESO i dimarts 12 de setembre (l’endemà de la Diada) pels estudiants de Batxillerat i Formació Professional. La resta d’ensenyaments arrencaran dilluns 18 de setembre. Les tardes de setembre seran lectives, a diferència del curs passat.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va assegurar ahir que es tracta del «camí del mig» entre els interessos de les famílies (que segons recull l’informe del Consell Escolar de Catalunya prefereixen començar «el més aviat possible» sempre amb «temps suficient» perquè els centres puguin preparar l’inici), i les peticions d’alguns sindicats, que veien com a dia òptim per a començar el curs el divendres 8 de setembre. En aquest sentit, va apuntar que la concreció del calendari escolar ha estat «fruit d’un procés de diàleg obert» amb representants de tota la comunitat educativa, a partir d’on el titular d’Educació va manifestar que «hem avaluat la mesura d’avançament del calendari, hem escoltat a tothom i amb tot això hem millorat la mesura que vam implantar el curs passat».

Alguns sindicats, però, no hi estan d’acord. La portaveu del sindicat USTEC-STEs a les comarques gironines, Glòria Polls, va lamentar que el conseller «ha anunciat la data d’inici de curs sense negociar, tirant pel dret de forma unilateral». I és que, assegura, «avui teníem una mesa sectorial convocada amb el Departament d’Educació per a poder parlar de l’avançament del calendari, però ell s’ha avançat i ha anunciat una informació que no ha estat consensuada amb la part social ni sindical». «Possiblement hauríem pogut arribar a un acord, però discrepem amb les maneres de fer del conseller», va denunciar. Amb tot, va assegurar que «no descartem una possible vaga al mes de setembre coincidint amb l’inici del curs escolar», tot i que va remarcar que «encara s’està valorant i no hi ha res en ferm». 

A Barcelona, segons va informar l’ACN, representants del sindicat USTEC van irrompre al Departament d’Educació com a gest de protesta contra el conseller. La portaveu del sindicat, Yolanda Segura, va assenyalar que durant el tercer trimestre se li faran «visites, acompanyaments i rebudes» al conseller «en els actes que pugui fer» i va sentenciar que «hem de donar resposta a la provocació de la conselleria». D’altra banda, la portaveu sindical va afirmar que es «boicotejarà» el mes de juliol, en el sentit que «qualsevol proposta que vagi en la línia contrària a mantenir-lo com un mes de formació serà rebutjada». 

Per la seva banda, el sindicat CCOO també es va mostrar crític amb l’anunci de la data d’inici de curs i va criticar en un comunicat que Educació «imposa novament de manera unilateral» el calendari escolar. Segons l’organització sindical, el conseller Josep Gonzàlez-Cambray «menteix quan parla de diàleg obert i participació de tots els agents». I és que el sindicat va denunciar que la data d’inici de curs s’ha anunciat i comunicat als treballadors dels centres sense un dictamen previ del Consell Escolar de Catalunya, que és preceptiu».

D’altra banda, el Departament va fixar «un criteri estable» pel que fa als cursos vinents que començaran el quart dia laborable de setembre per l’educació bàsica, i el primer dia laborable després de la Diada per a la postobligatòria.