Arrenca la campanya d'incendis forestals que no abaixa la guàrdia malgrat les pluges d'aquest maig

La sequera acumulada i les altes temperatures dels darrers mesos han portat els boscos a una situació extrema

Els Bombers de la Generalitat treballant en l'extinció de l'incendi de Portbou, aquest mes d'abril.

Els Bombers de la Generalitat treballant en l'extinció de l'incendi de Portbou, aquest mes d'abril. / Bombers de la Generalitat

EFE

Els Bombers de la Generalitat activaran la setmana que ve la campanya d'incendis forestals a Catalunya, en la que no abaixen la guàrdia malgrat la "treva" per les abundants pluges dels últims dies, que retarden l'arribada dels moments més complicats i alleugen ara com ara una situació que havia fet saltar les alarmes.

I és que la sequera acumulada i les altes temperatures dels darrers tres anys havien portat a una situació extrema, fins al punt que l'abril passat es van registrar incendis forestals amb una velocitat de propagació pròpia de l'etapa de més risc, per la qual cosa es preveia una campanya forestal que podia arribar a ser "dantesca", segons ha indicat Pepe Pallars, de la unitat tècnica del Grup d'Actuacions Forestals dels Bombers.

De fet, com a mesura excepcional, la Generalitat ha avançat aquest any la campanya forestal per activar-la dijous que ve, 1 de juny, i a més l'allargarà fins al 30 de setembre, en previsió que podia ser un dels estius més complicats dels darrers anys.

Sense que hagi baixat el risc, especialment per a finals de juny, juliol i agost, les copioses pluges que han caigut a Catalunya els últims dies suposen una "treva" que endarrerirà en uns quinze dies l'inici de l'etapa de més perill i, sobretot, permet donar un "respir" davant d'una previsió que es preveia difícil.

Tot i aquesta treva, que proporciona uns dies de "calma", Pallars ha insistit que els Bombers no abaixen la guàrdia perquè la sequera no se soluciona amb uns dies de pluja i a més, a la que tornin les altes temperatures i el vent, l'escenari podria tornar a ser "complicat".

Pallars ha explicat que l'abril passat es va registrar un incendi a la Granja d'Escarp, al Segrià, en què la velocitat de propagació de les flames va superar molt la capacitat d'extinció dels Bombers -situada entre 4 o 5 metres d'avanç del foc cada hora-, una situació més habitual del mes de juliol.

Aleshores van saltar totes les alarmes, ja que si a l'abril -per primera vegada des del 2013 es va activar fora de l'estiu el nivell 3 del Pla Alfa de risc d'incendi- hi havia focs d'aquest potencial, els experts temien l'escenari que es podien trobar al juliol si abans no plovia.

"Si a l'abril el foc corria com al juliol, com hauria corregut al juliol si no hagués plogut?", s'ha preguntat l'expert dels Bombers, que ha recordat que el juny de l'any passat ja es va patir la simultaneïtat de diversos incendis a Catalunya, de manera que, si no hagués plogut, la situació d'aquest any podria haver estat "històrica".

A més dels beneficis per als boscos, la "treva" provocada per les pluges també ha donat un "respir" als equips d'emergències, que afrontaran l'inici de la campanya forestal sense estar al límit, com podrien haver arribat si al maig no hagués plogut, de manera que ara podran focalitzar els seus esforços en un període més acotat, però sense abaixar la guàrdia ni relaxar-se.

De fet, els Bombers posen com a exemple els incendis que aquestes darreres setmanes s'han registrat en alguns punts d'Espanya -com per exemple a Extremadura- o a França, una situació que podria haver succeït també a Catalunya si no hagués plogut al maig.

Per a aquesta campanya forestal, els Bombers de la Generalitat disposaran d'un total de 21 mitjans aeris per a l'extinció: 5 avions de vigilància i atac (AVA), 10 helicòpters bombarders i 6 helicòpters de comandament; així com un helicòpter de coordinació i quatre helicòpters de rescat.

A més, també podran comptar amb recursos del Ministeri per a la Transició Ecològica, com ara 4 avions AVA assignats a aeròdroms catalans i 6 avions FOCA de gran capacitat, operats per l'Exèrcit de l'Aire, situats en bases militars fora de Catalunya i d'assignació en cas de necessitat.

Per part seva, els Agents Rurals disposen de 18 drons equipats amb càmeres multiespectrals i sensors tèrmics i un helicòpter del Grup de Suport Aeri, que dedica la meitat de les hores de vol exclusivament a prevenció i detecció d'incendis forestals, realitzant serveis de vigilància aèria i per determinar el perímetre dels focs.

Durant la campanya forestal de l'any passat es van comptabilitzar a Catalunya un total de 260 incendis -amb 6.137 hectàrees afectades-, dels quals dos van ser grans focs -que van fer malbé prop de 4.200 hectàrees-.