La nova presidenta de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Meritxell Budó, ha començat el seu mandat destacant que estarà al costat de les institucions que "defensen la llengua i els drets civils i polítics" del país. Budó també ha remarcat la voluntat d'incrementar el nombre de dones els pròxims quatre anys, especialment en els ajuntaments i els consells comarcals. En aquest sentit, la nova presidenta ha recordat que actualment hi ha un 27% de dones en llocs de responsabilitat i espera que "siguin moltes més". Tot plegat en la 26a assemblea de l'entitat que s'ha celebrat a Lloret de Mar (Selva) i que ha servit també per donar "suport i escalf" a l'expresident de l'ACM, Miquel Buch, condemnat recentment per l'Audiència de Barcelona.

El nou equip de govern de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) ja comença a treballar. Per davant té quatre anys "amb molta feina per fer, però amb el llistó molt alt" després del mandat de l'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, que ha estat al capdavant de l'entitat des de 2019. A partir d'aquest divendres, l'ACM la liderarà l'alcaldessa de la Garriga i exconsellera, Meritxell Budó. " Estic molt feliç de poder encapçalar aquesta entitat referent en el municipalisme al nostre país", ha assenyalat, un cop ha rebut la vara, de mans de Soler.

Budó ha deixat clar que un dels objectius prioritaris serà estar al costat "de les institucions del país i sempre en defensa dels drets i les llibertats". En aquest sentit, Budó s'ha referit a la consulta del 9 de novembre i el referèndum de l'1 d'octubre com a exemples on les institucions municipals "van participar" d'aquesta defensa de drets i llibertats.

Budó ha destacat la feina que ha fet l'antic equip de govern de l'ACM els darrers anys i, especialment, la gestió dels efectes de la covid. "Vàreu estar al costat dels ajuntaments i, per tant, de les persones", ha assenyalat.

Més dones

Un altre dels punts que Budó ha reivindicat com una de les prioritats del seu govern és l'aposta perquè augmenti el nombre de dones al capdavant d'institucions municipals com els ajuntaments, els consells comarcals i les diputacions. La nova presidenta de l'ACM ha reconegut que ha crescut els darrers anys, però confia que "siguin moltes més".

En relació amb això, Budó ha recordat que ella serà tot just la segona dona que lidera l'ACM, després de Pilar Blasco, que va estar al capdavant de l'associació des del 1999 al 2001. Per això ha reivindicat la importància que té que les dones estiguin cada vegada més presents en aquest llocs de responsabilitat.

"Brutalitat de sentència"

L'acte l'ha presidit la presidenta del Parlament, Anna Erra, que ha estat l'encarregada de tancar la 26a assemblea de l'Associació Catalana de Municipis. Erra, com Budó i el secretari de Governs Locals i Relacions amb l'Aran, David Rodríguez, que també ha intervingut, ha tingut paraules de record per Miquel Buch, que també ha assistit a l'acte.

Erra ha titllat de "brutalitat" la sentència de l'Audiència de Barcelona que ha condemnat Buch a quatre anys i mig de presó. "Et donem tot el suport i saps que evidentment ens tens al teu costat", ha assenyalat Erra, just abans que tots els assistents s'aixequessin per aplaudir l'expresident de l'ACM i exconseller d'Interior que ha agraït el suport visiblement emocionat.

Erra ha tancat l'acte destacant la importància de l'ACM al món local i organitzatiu i ha assegurat que "sempre" els tindran al costat quan els necessitin.