El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha aprofitat l’inici del seu discurs al debat de política general per fixar posició respecte de la investidura que es discuteix al Congrés des d’aquest dimarts amb el candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, com a protagonista. En aquest sentit, en un breu però contundent comentari, Aragonès ha recordat que “Catalunya és i serà decisiva” i té “la clar de la governabilitat de l’Estat” des del 23-J. “Catalunya va frenar la dreta i l’extrema dreta a les eleccions de finals de juliol. Per això aquesta setmana el senyor Núñez Feijoo fracassarà, perquè Catalunya l’ha derrotat”, ha sentenciat.

De la mateixa manera, ha avisat el líder del PSOE i possible proper candidat a la investidura si el popular no aconsegueix ser president, Pedro Sánchez, que haurà de fer esforços per guanyar-se el favor de l’independentisme. “Ha de prendre nota. No n’hi ha prou amb presentar-se amb l’espantall del retorn de la dreta i l’extrema dreta”, ha volgut advertir abans d’entrar a parlar de les que seran les seves exigències en la negociació.

Exigeix a Sánchez que Catalunya fixi aquesta legislatura les condicions per a un referèndum si vol ser investit

Aragonès també ha exigit al secretari general del PSOE que si vol tornar a ser investit president espanyol, durant la nova legislatura espanyola (2023-2027) Catalunya ha de fixar les condicions per celebrar un referèndum sobre la independència. Així ho ha remarcat durant l'inici del seu discurs en el marc del debat de política general, aquest dimarts al Parlament. Aragonès ha avisat així al president espanyol en funcions, i candidat socialista, que cal un "compromís ferm per trobar i acordar la via" perquè la ciutadania decideixi el seu futur. "Cal que el proper govern de l'Estat obri aquesta porta, i cal que Sánchez en prengui nota", ha subratllat Aragonès.

Vol repetir un pacte de pressupostos amb la mateixa “mentalitat” que el dels comptes del 2023

El president de la Generalitat ha fet referència als nous pressupostos per al 2024. Sense fer apel·lació directa a cap grup però deixant entreveure que prioritzarà les converses amb els mateixos que va intentar un acord en 2023, el president ha assegurat que el Govern “treballa” en l’elaboració dels nous comptes amb la mateixa “mentalitat” amb la que va fer els d’aquest 2023, i que va començar negociant amb Junts, CUP i comuns però que va acabar aprovant amb PSC i En Comú Podem. En aquest senti, ha assegurat que prepara uns comptes “el màxim d’útils per a la ciutadania, que recullin les aportacions dels principals agents socials, i que rebin el suport d’una àmplia majoria d’aquest Parlament”.

Amb tot, ha volgut ser clar, i ha considerat clau canviar la relació econòmica entre l’Estat i Catalunya per a poder millorar el pressupost. “No ens enganyem. El gran repte que tenim de cara el proper pressupost de la Generalitat és augmentar els recursos totals disponibles, i això passa per corregir el dèficit fiscal crònic que pateix el país”, ha exigit, tot recordant que és “vergonyós” que hi hagi “22.000 milions d’euros que van a l’Estat i no tornen a Catalunya”. Aquest és un mal tracte que cal resoldre, que cal revertir”.

Vídeo: Pere Aragonès intervé en el debat de política general

De la mateixa manera, ha tingut un comentari per als pressupostos vigents, la negociació que va acabar amb la seva aprovació i el balanç que fa el Govern de la seva execució. En aquest sentit, ha recordat que “l’aprovació del pressupost va ser fruit d’un acord amb diferents grups parlamentaris” i que aquells pactes “s’estan complint”. “A dia d’avui, de les 461 mesures que incloïen els acords de pressupostos, 371 ja estan en curs i 88 d’elles ja estan finalitzades; aquestes últimes, majoritàriament dels àmbits de societat del coneixement, educació i formació professional, drets socials, model productiu i cultura. Complim els acords i complim els compromisos. I ho fem perquè l’acord de pressupostos 2023 és molt bo pel país, que va rebre un ampli suport d’aquest Parlament i que estic convençut que hagués pogut sumar encara més vots favorables”, ha conclòs.

Proposarà estendre el límit d'edat de l’'Escena 25' dels 25 als 30 anys

Aragonès proposarà estendre el límit d'edat de la campanya 'Escena 25' dels 25 als 30 anys. “Volem convertir la cultura en un dret accessible per a tothom”, ha dit el president a través d’Instragram. Ha destacat que l’objectiu és facilitar l’accés a la cultura a un preu reduït i multiplicant les activitats. 'Escena 25' és una campanya social impulsada pel Departament de Cultura per afavorir l’accés a espectacles de teatre, circ, dansa i concerts, que permetrà també donar a conèixer les programacions estables destinades als joves dels equipaments públics i privats.