El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha instat Junts a "compartir espai i banda a la taula de negociació" amb l'Estat, i que "el 'qui' no sigui el problema". Durant la segona sessió del debat de política general, aquest dimecres al Parlament, Aragonès ha reiterat que "les taules són eines", i que si ERC i Junts coincideixen en el 'qui' i el 'com', cal "aprofitar l'oportunitat" per avançar en l'amnistia i l'autodeterminació. En el torn de rèplica al president del grup de Junts, Albert Batet, el cap del Govern ha insistit: "No ens encallem, el 'qui' ha de ser Catalunya, i no jo o qualsevol altre dirigent". Així mateix, Aragonès ha proposat a Batet "dibuixar una nova etapa" per aprofitar la "força" independentista a Madrid.

ERC reclama l’amnistia “de forma urgent” i insta l’independentisme a potenciar els “mínims compartits”

Per a ERC, l'amnistia ha de ser un "punt de partida" que s'ha d'aprovar "de forma urgent" per a poder abordar altres carpetes. Així ho ha defensat aquest dimecres el president del grup republicà al Parlament, Josep Maria Jové, que ha situat com a condició per a la investidura de Pedro Sánchez que hi hagi "avenços" en el dret a l'autodeterminació. "Només hi haurà investidura i legislatura a Madrid si hi ha voluntat real, clara i acreditada de resolució del conflicte polític entre Catalunya i l'Estat", ha sostingut el dirigent republicà. També ha mirat cap a la resta de partits independentistes, a qui ha demanat deixar enrere els retrets i potenciar els "mínims compartits" entre els diferents actors.

En el torn dels grups al debat de política general, Josep Maria Jové ha concretat les condicions d'ERC per a una eventual investidura de Pedro Sánchez: "Amnistia, avenços decidits cap a l'autodeterminació i millor benestar. Qui vulgui ser investit, que en prengui nota". És per això que ha reclamat que l'amnistia "s'aprovi de manera urgent" per així "poder parlar de qüestions molt més transcendents".

"Que ningú doni per descomptats els vots d'ERC en cap escenari, que ningú pretengui temptejar el nostre suport amb solucions personals", ha advertit el portaveu republicà al Parlament, que ha reiterat que "l'amnistia és necessària però no suficient".

Aragonès repta Illa a acceptar el resultat d'un referèndum: "No sé si estarà disposat a córrer el risc"

Aragonès repta Illa a acceptar el resultat d'un referèndum: "No sé si estarà disposat a córrer el risc"

Junts sotmetrà a votació del Parlament la "manca de confiança" en el Govern d'Aragonès

Un any després de la sortida del Govern, Junts per Catalunya vol que el Parlament constati la "manca de confiança" de la majoria en l'executiu d'Aragonès. Aquesta és la primera de les propostes de resolució que ha registrat el partit en el marc del debat de política general, on assenyala que aquesta manca de confiança "genera feblesa, inestabilitat i manca de previsió per fer front als reptes que té Catalunya". Per altra banda, el partit de Laura Borràs i Jordi Turull també planteja la necessitat d'una llei d'amnistia, que "ha de suposar l'abandonament complet i efectiu de la via judicial contra l'independentisme", i del dret a l'autodeterminació, "els únics límits" del qual són els tractats internacionals.

Pel que fa a l'amnistia, Junts considera que "és imprescindible per deixar clar que l'independentisme i la seva causa és igual de democràtic i legítim que qualsevol altra opció política i com a compromís necessari per resoldre des de la política un conflicte de caràcter polític i no pas des del poder judicial, amb persecució i repressió".

Per altra banda, en referència al dret a l'autodeterminació, el grup independentista porta a la cambra que "el poble català té dret a fer realitat de manera democràtica la decisió que va prendre en el referèndum de l'1 d'octubre de 2017". Per tant, afegeix, el "mandat" de l'1-O "només podrà ser substituït per un referèndum acordat amb l'Estat espanyol, si hi ha voluntat política per assumir-ho".

Junts urgeix “un canvi de rumb” a Aragonès com a “última oportunitat”: “Rectificació o eleccions”

Junts urgeix “un canvi de rumb” a Aragonès com a “última oportunitat”: “Rectificació o eleccions”

ECP vol que el Parlament demani un “nou acord” amb l’Estat que “passi per les urnes” i la “culminació” de l’amnistia

L'aposta dels comuns és per un "nou pacte polític" entre l'Estat i Catalunya que "ha de passar per les urnes", i així volen que ho avali el Parlament. És una de les vint propostes de resolució que el grup d'ECP ha registrat aquest dimecres en el marc del debat de política general. El mateix document també reclama "culminar el camí" de la desjudicialització amb una llei d'amnistia que "permeti tancar de manera definitiva" les causes judicials i insta els partits catalans a "utilitzar totes les vies democràtiques per impedir un govern del PP i l'extrema de Vox. La formació també porta a la cambra altres peticions, com l'exigència de "canvis profunds" a la RFEF i la dimissió de Joan Soteras, president de la Federació Catalana de Futbol.

En la proposta "per reforçar i millorar l'autogovern", els comuns volen que el Parlament "constati" que Catalunya és l'única comunitat amb un Estatut que no ha estat votat i que per això és necessari "un nou acord polític validat democràticament". Aquest "nou pacte polític" entre Catalunya i l'Estat, reiteren, "ha de passar per les urnes".

En el mateix text, ECP també posa damunt la taula l'amnistia, després de la desjudicialització iniciada amb els indults i la reforma del Codi Penal. "El Parlament insta les forces polítiques catalanes a continuar avançant en aquesta direcció i a culminar aquest camí amb una amnistia que permeti tancar de forma definitiva la judicialització del conflicte", indica el document.

També en matèria d'autogovern, els comuns defensen avançar en més competències, amb el traspàs de Rodalies, la gestió de ports i aeroports o la gestió de les polítiques migratòries.

La CUP creu que en "l'actual marc de negociació" no hi ha les condicions per aconseguir l'autodeterminació

La diputada de la CUP Laia Estrada considera que en "l'actual marc de negociació" no hi ha recorregut ni les condicions per aconseguir el dret a l'autodeterminació. "Ni ara ni més endavant si mantenen la seva estratègia", ha afegit en la seva intervenció en el marc del debat de política general al Parlament. La diputada anticapitalista s'ha dirigit a ERC i Junts per criticar que estiguin "supeditats" a Madrid i hagin renunciat a defensar la sobirania del país. Pel que fa a l'amnistia, Estrada demana a ERC i Junts que recuperin el plantejament de la proposició de llei plantejada al Congrés en la què l'amnistia va lligada al dret a l'autodeterminació. "És la manera de garantir que no estem només davant una mesura de despenalització", ha dit.

Pere Aragonès ha garantit a la CUP el seu "compromís" d'utilitzar "totes les eines a l'abast" per avançar cap a l'amnistia i el referèndum. També ha subratllat que tant el Govern com ERC contribuiran a treballar en aquests dos objectius, "a totes les cambres". Així mateix, Aragonès ha subratllat que hi ha hagut altres conflictes polítics, similars al català, que han trobat solucions que "s'assemblen molt" a la seva proposta de l'acord de claredat. És a dir: negociació i un referèndum d'autodeterminació: "Estaria bé tenir-ho en compte", ha demanat.

La CUP creu que en "l'actual marc de negociació" no hi ha les condicions per aconseguir l'autodeterminació

La CUP creu que en "l'actual marc de negociació" no hi ha les condicions per aconseguir l'autodeterminació

El PSC insta el Parlament a demanar “diàleg en el marc de la Constitució” i rebutjar “tota estratègia de confrontació”

El president del grup del PSC-Units al Parlament, Salvador Illa, ha avisat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que vagi en compte en "tirar pel dret". Així ho ha dit en el marc de debat de política general al Parlament després que Aragonès hagi exigit al líder del PSOE, Pedro Sánchez, fixar en els pròxims quatre anys les condicions d'un referèndum. "No és el moment de fer carreres i veure qui té més protagonisme i qui surt més bé a la foto. Nosaltres pensarem primer en el país i la convivència. Poques fotos", ha afegit. Segons Illa, no falla Catalunya, sinó que "falla el Govern". I ha retret a Aragonès que ho vulgui fer tot sol malgrat la seva "debilitat" parlamentària.

El president de la Generalitat ha plantejat el repte d'acceptar el resultat d'un referèndum: "Jo ho faré. No sé si vostè estaria disposat a córrer el risc". Durant la segona jornada del debat de política general, aquest dimecres al Parlament, Aragonès ha insistit que cal confiar en la ciutadania perquè decideixi el seu futur. I ha reiterat que el "millor pel país" passa per davant d'interessos personals i de partit. Aragonès ha respost a Illa que els únics límits que té el potencial de Catalunya és l'Estat. Així mateix, ha afegit que el "gran drama d'Espanya" és que Catalunya avança quan els partits que actuen "sobiranament" al Congrés condicionen l'executiu espanyol de torn.

Illa demana a Aragonès que "no tiri pel dret": "No és el moment de fer carreres per veure qui té més protagonisme"

Illa demana a Aragonès que "no tiri pel dret": "No és el moment de fer carreres per veure qui té més protagonisme"

Carrizosa demana a Illa que "freni" les intencions de Sánchez i carrega contra una "amnistia il·legal"

El president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha demanat al líder del PSC, Salvador Illa, que aprofiti el poder dels socialistes "per frenar ERC i Junts a Catalunya i les intencions de Pedro Sánchez". "Si no rectifiquen, la possible investidura de Sánchez acabarà enverinant greument la política a Espanya", ha avisat en el seu discurs inicial en el marc del debat de política general. De fet, Carrizosa ha dedicat el gruix de les crítiques als socialistes deixant en un segon pla el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Segons el líder de Cs, avui PSOE i PSC tramen una "amnistia il·legal que altera la normalitat democràtica convertint la majoria demòcrata en repressors".