Mor el ginecòleg Santiago Dexeus, pioner de les tècniques anticonceptives a Espanya

El centre mèdic Women's ha informat del decés i ha assenyalat la seva gran entrega a la medicina i els avenços aconseguits en ginecologia i obstetrícia

Santiago Dexeus, en una imatge d'arxiu.

Santiago Dexeus, en una imatge d'arxiu. / RICARD CUGAT

Redacció

Redacció

Santiago Dexeus Trias de Bes, un dels ginecòlegs catalans més coneguts i impulsor de les tècniques anticonceptives a Espanya, ha mort aquest divendres a Barcelona als 88 anys. Dexeus era amant de l'Empordà i durant les vacances s'instal·lava a Foixà, al Baix Empordà, on tenia una casa al costat de la seva família.

Creador de l'institut mèdic que porta el seu nom amb el seu germà José María i que després va vendre al grup Quirón, és pare del també ginecòleg Damià Dexeus, amb qui des del 2016 dirigia un centre vinculat a la Clínica Corachán.

El centre mèdic Women's, de Barcelona, del qual va ser cofundador, ha informat del decés, ha pregat que es respecti la intimitat de la família, i ha assenyalat la seva gran entrega a la medicina i els avenços aconseguits en ginecologia i obstetrícia.

Tècniques pioneres

Nascut a Barcelona el 22 de juliol del 1935, es va llicenciar a la Facultat de Medicina d'aquesta ciutat el 1959 i al llarg de la seva extensa vida professional va ser protagonista de grans fites científiques, com la primera laparoscòpia ginecològica i de les tècniques de reproducció assistida.

Dexeus va ser dels primers ginecòlegs a impulsar les tècniques anticonceptives encara amb el franquisme, així com tècniques pioneres com el diagnòstic precoç de càncer, la colposcòpia, la cirurgia oncològica, la primera laparoscòpia ginecològica o la mastologia.

Durant la seva trajectòria ha rebut diverses distincions, entre les quals hi ha la Medalla d'Or al mèrit a la feina del Govern, la Creu de Sant Jordi i la Medalla President Macià.