El Tribunal Suprem (TS) ha declarat a la Generalitat responsable civil subsidiària dels delictes comesos per Manuel Brito i Francisco Javier Picatoste, els dos presos de la presó de Ponent que en la seva fuga el 2001 van assassinar un jove, van violar la seva xicota i van disparar contra un mosso d'esquadra en pràctiques al qual van deixar paralític. L'Executiu català haurà d'abonar a les víctimes una quantitat que, en total, puja a 2,7 milions d'euros per uns fets que van passar en l´època de CiU quan el conseller d´Interior era Xavier Pomès.

Així ho acorda la Sala Penal del Suprem en una sentència que estima parcialment els recursos de cassació interposats per l'acusació particular -exercida pels pares del mort, la seva xicota i els dos mossos d'esquadra ferits. L'alt tribunal, d'altra banda, confirma les condemnes de 76 i 62 anys i mig per a Brito i Picatoste, respectivament, i ratifica les condemnes d'un any i vuit mesos imposades a dos còmplices, mentre que rebaixa un any a un tercer, Jorge U., en absoldre'l d'un delicte d'encobriment.

La fuga de Brito i Picatoste va tenir lloc el 14 d'octubre de 2001, quan aquest últim, que no havia tornat a la presó després d'un permís penitenciari, va disparar contra els dos mossos que havien traslladat Brito a l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida, on va estar unes hores ingressat després d'haver-se autolesionat en un colze. El 13 de novembre, Brito i Picatoste, armats amb una pistola i un revòlver, van decidir aconseguir un vehicle. Per això, aquella nit, amb la intenció de robar-los el cotxe, van assaltar el turisme en el qual es trobaven Sergio M. i la seva xicota, que estava parat en un camí de Cerdanyola del Vallès. Entre els dos van matar a trets el jove i Brito va violar la seva núvia. El 16 de novembre, els processats van ser detinguts a la carretera de L'Arrabassada de Barcelona, on havien quedat amb un còmplice, Antonio P., que no va acudir.