La Generalitat de Catalunya ha hagut d´indemnitzar al dramaturg sevillà Salvador Távora i a la societat Paco Dorado S.L. amb 240.000 euros, en compliment de la segona condemna imposada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel conflicte creat arran dels intents de representació de l´espectacle Carmen a la plaça de toros Monumental de Barcelona el 1999 i el 2002. La polèmica per l´obra es remunta al juliol de 1998, quan la companyia dirigida per Távora volia representar l´obra i la Generalitat va estimar il·legal la mort d´un toro d´acord amb la Llei de protecció animal.

El pagament d´aquesta segona indemnització es produeix després que el TSJC desestimés el passat 16 de gener un recurs d´apel·lació interposat per la Generalitat contra una sentència de 2006 del mateix tribunal, en què es fixaven 240.000 euros d´indemnització a l´artista per impedir el relloneig d´un toro durant l´espectacle que volia escenificar el 2002. A més, en aquesta sentència s´imposava a la Generalitat que es fes càrrec dels costos del recurs.

Aquesta és la segona vegada que la Generalitat paga 240.000 euros a Távora per impedir el desenvolupament de la seva obra, ja que el 1999 l´alt tribunal català ja va condemnar a l´Executiu a indemnitzar al dramaturg sevillà amb la mateixa quantitat, després que la Conselleria de Governació prohibís l´obra el 1998 per considerar que vulnerava la Llei del Parlament de Catalunya de protecció dels animals. La Generalitat va recórrer la sentència davant el Tribunal Suprem, que va desestimar el recurs i va confirmar la indemnització. No obstant, després d´aquesta resolució es va iniciar un nou contenciós, ja que el juny de 2002, Távora va tornar a intentar celebrar la seva obra i la Delegació Territorial del Govern a Barcelona ho va autoritzar a la plaça de toros Monumental, encara que va posar com a condició que no se celebrés el relloneig.

L´espectacle finalment no es va dur a terme perquè Salvador Távora no va accedir a representar la seva obra de manera parcial. A més, el dramaturg va tornar a recórrer aquesta mesura. En la nova sentència, el TSJC qualificava l´actitud del Govern català de «vergonyant» perquè prohibia «una part de la creació artística» i obligava a representar-la «mutilada».