DdeG, Torroella de Montgrí.

El mestre gelater establert a Torroella de Montgrí Angelo Corvitto ha rebut el premi Euskadi de Gastronomia a la millor publicació, pel seu llibre Los secretos del helado. El helado sin secretos. El guardó, instituït pel Govern basc des del 1992, s´emmarca dins dels Premios Vascos de Gastronomía, impulsats per l´Acadèmia basca de Gastronomia (Euskal Gastronomi Akademia). Aquests premis, que també reconeixen altres categories com ara el millor restaurador o el millor director de sala, s´han consolidat com un dels reconeixements més prestigiosos del panorama gastronòmic del País Basc.

Editat pel grup Vilbo, Los secretos del helado. El helado sin secretos és un volum on Corvitto aboca tots els seus coneixements i el resultat de les seves investigacions que ha acumulat durant anys sobre el món del gelat. L´obra consta de 415 pàgines i aborda diferents aspectes d´aquest producte, com ara la història, la tècnica i el procés d´elaboració, la formulació i les famílies en les quals es divideix aquest aliment. També es defineixen conceptes ideats pel mateix Corvitto com el poder anticongelant, edulcorant o la temperatura de servei del gelat.

Angelo Corvitto va néixer l´any 1943 a Licata, Sicília. L´any 1975 es va establir a Torroella de Montgrí, posant-se al capdavant de la història fonda Cotoliu. La manca d´informació que hi havia aleshores per a l´elaboració de gelats artesans el va empènyer, deu anys més tard, a inaugurar l´obrador que encara regenta a la població baixempordanesa i a crear la marca comercial Gelats Angelo, que es distribueix a restaurants de Catalunya, País Valencià i Galícia. El 1997, Corvitto es va associar amb la família Isla, de gran tradició pastissera a Granada, per tal d´obrir un altre obrador de gelats a Andalusia.

El gelater és autor d´un programa informàtic pioner, El helado al natural, que facilita l´equilibri de fórmules per elaborar gelat. Actualment, assessora l´empresa madrilenya de gelats Bajo Cero, encapçalada pel dissenyador de moda Roberto Torretta i la model Nieves Álvarez.

Angelo Corvitto compagina la seva tasca professional amb la formació de futurs gelaters i amb la col·laboració en revistes especialitzades com Arte Heladero, Dulcypas i Saber y Sabor. Periòdicament, a més, imparteix cursos de gelateria a professionals del sector.

Trajectòria reconeguda

La trajectòria professional del torroellenc s´ha vist reconeguda públicament en els darrers anys. Corvitto va ser l´únic gelater convidat a divulgar els seus coneixements durant tres dies al Fòrun de les Cultures de Barcelona, i també va ser el primer gelater convidat a impartir una ponència a esdeveniments de prestigi com Lo Mejor de la Gastronomía 2004 de Sant Sebastià i a Madrid Fusión 2006.

L´abril passat va ser convidat al Festivale Internazionale di Alta Cucina AlpeAdria Cooking d´Udine i també va ser nomenat ambaixador de la Cuina de l´Aigua a l´Expo Saragossa 2008. El passat mes de novembre va participar a les primeres trobades de cuina Sabor Mediterráneo de Múrcia, i posteriorment va ser nomenat Millor Gelater d´Europa de l´Any, una distinció que es va concedir per primera vegada al Congrés de Cuina d´Autor Identità Golose de Milà.

De forma paral·lela, Corvitto està participant, a través de l´empresa Gelats Angelo, en un estudi sobre els beneficis del consum del gelat en els malalts de càncer. La iniciativa està impulsada des de finals de 2005 per la Fundació Alimentació i Ciència (Alícia) i es porta a terme al Consorci Sanitari de Terrassa i a l´Hospital Parc Taulí de Sabadell.