Marc Rovira, Girona/Granollers.

Rocambolesca història judicial la que envolta, una vegada més, a Josep Talleda. A principis d´aquesta setmana els Mossos d´Esquadra van treure a la llum els resultats d´una analítica d´ADN que demostrava que un cadàver aparegut fa sis anys al Vallès corresponia a la veïna de Girona Teresa Rubio i, de seguida, els agents van tornar a centrar totes les sospites en l´extorner de Sant Hilari, que ja acumula dues condemnes en contra per assassinar dones i a qui els pèrits psiquiatres consideren un assassí en sèrie de mentalitat psicòpata. Segons els Mossos les sospites sobre Talleda no són gratuïtes ja que coneixia la víctima i havia viscut molt a la vora del lloc on va aparèixer el cadàver de la dona, que presentava una brutal contusió al cap.

En tenir els resultats els Mossos van remetre l´analítica al jutjat i ara el cas, que estava arxivat des del 2004, s´ha reobert. Però malgrat que els investigadors hi veuen la mà de Talleda el cas no s´obre per assassinat ni per homicidi sinó que es reactiva per un delicte d´abandonament de família. Aquest és l´únic delicte que va apreciar la Fiscalia després de tres anys investigant els fets i precisament la protagonista del delicte era Teresa Rubio.

I és que quan al mes de gener del 2001 Teresa Rubio va desaparèixer, els seus dos fills menors d´edat van quedar desemparats. El pare, Mustapha Kemal, estava tancat a la presó -on havia estat company de cel·la de Talleda- i la dona era l´única persona que es podia fer responsable de les criatures.

Després de tres anys investigant la seva desaparició el fiscal va arribar a la conclusió que la marxa de Rubio havia estat voluntària i la va imputar per un delicte d´abandonament de família -delicte que pot arribar a reportar penes de tres anys de presó-. Ara que s´ha identificat el cadàver de Rubio les actuacions es reobren al mateix punt on es van tancar i es manté com a inculpada una morta.

Aquesta estranya situació processal s´aclarirà tan bon punt el jutge instructor decideixi si admet o no la pretensió dels Mossos de tornar a interrogar Talleda en relació amb el cas Rubio.