La descoberta es va produir fa dues setmanes i durant un temps s'han aturat temporalment els treballs a la bassa per tal que un equip tècnic extern pugui estudiar la desena d'individus vius localitzats. Per la importància del descobriment, el mateix equip tècnic i el departament de Medi Ambient han recomanat modificar el projecte inicial i deixar una part del fons de la bassa amb sediments per afavorir la població de nàiades.

Segons informen en un comunicat, l'ajuntament ha acceptat aquesta modificació i, a més, ja ha contactat amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) perquè faci un seguiment de la població de mol·luscs.

El descobriment es va produir el passat 21 de març mentre s'extreien els fangs de la zona més propera al rec d'entrada d'aigua. Es van examinar una desena d'individus vius i la vintena de closques trobades en els fangs i que ja s'havien retirat. En la investigació s'ha determinat que es tracta de l'espècie Anodonta Cygnea, un mol·lusc bivalva de closca ovalada i coloració marró verdosa. Els exemplars vius observats són adults, de fins a 20 centímetres de longitud, i una edat aproximada d'entre 10 i 20 anys.

Com la resta de les nàiades, es tracta d'una espècie protegida a Catalunya. El gènere Anodonta es considerava extingit a la conca de la Tordera però al 2001 es va publicar l'existència d'una població al Pantà d'en Matllo i durant els darrers 20 anys s'han localitzat closques buides en dos indrets més de la conca, però en cap cas s'havien localitzat exemplars vius com els actuals de la Bassa de la Farga.