L'Ajuntament de Palau-saverdera va aprovar ahir una moció, proposada pel grup de CiU al govern, segons la qual s'instava a donar suport a les recomanacions dels serveis jurídics i intentar legalitzar els usos dels edificis del Sun Village per evitar-ne l'enderroc. L'oposició d'Unitat per Palau (UP) hi va votar en contra al·legant que la moció no era prou concreta respecte a la proposta de legalització dels edificis "sense desobeir el sentit de la sentència" que n'obliga l'enderroc.

A banda d'això, els membres de l'oposició van assegurar que en casos similiars els magistrats han mantingut la seva actuació anul·lant la modificació urbanística i, fins i tot, han dictaminat que "s'havia actuat amb desviació de poder per part de tot el consistori".

En aquest sentit, van afirmar que "lluny de solucionar definitivament el problema, es produiria un allargament temporal del procés". L'alcalde del municipi, Narcís Deusedas, va afirmar que amb el vot en contra d'UP s'estava perdent una oportunitat per assolir el consens.

En la moció, l'equip de govern, assegura l'enderroc dels edificis del Sun Village serà extremadament dificultosa tenint en compte que els apartaments estan ocupats i que "a més, pot comportar una despesa per al municipi impossible de suportar, ja que als costos associats a l'enderroc caldrà afegir-hi els derivats de les indemnitzacions -valorades en uns 12 milions d'euros- que calgui pagar-los".

Segons anunciava la cadena Ser fa uns dies, una nova resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya instava l'Ajuntament del municipi a enderrocar el conjunt d'apartaments mantenint que se'ls va atorgar una llicència il·legal.

Deusedas va manifestar aleshores que no tenia constància d'aquesta actuació però va afirmar estar mantenint reunions amb els propietaris afectats i amb els serveis jurídics per intentar buscar una solució.

Una llicència "il·legal"

El cas es remunta a l'any 2001, quan l'Ajuntament va donar una llicència per fer dos blocs de 38 pisos de luxe amb pàrquing soterrat en uns terenys que segons el planejament urbanístic contemplaven un equipament hoteler. A finals de 2006 es donava a conèixer la sentència que obligava a enderrocar els apartaments tombant la llicència consistorial. La sentència es va recórrer argumentant-ne la impossibilitat d'execució i el 31 de maig del 2007 el Tribunal Superior de Justícia la desestimava.

L'Ajuntament ho va intentar de nou amb un recurs de súplica que també va ser desestimat i, a més, es va informar que ja no es podien presentar més recursos. Amb aquesta moció, aprovada per majoria absoluta, és vol adoptar la via que permeti fer legal l'ús dels edificis que el planejament urbanístic municipal contemplava com a sòl per a un equipament hoteler.