L'Ajuntament de Castelló d'Empúries amenaça d'emprendre accions judicials contra l'Estat per l'acte de delimitació de l'espai de domini públic (atermanament) efectuat a Empuriabrava, perquè entén que les competències són de la Generalitat. Exigeixen garanties que no s'expropiarà ni enderrocarà res.

D'altra banda, l'Ajuntament reclama a la Generalitat que pari els peus a la concessionària que intenta que els propietaris paguin quotes de manteniment abans que estigui formalitzada la comunitat de propietaris, un dels requisits que marca el reglament de marines interiors. Si el Govern català no el fa complir, també aniran als jutjats.

El regidor d'Urbanisme, Pere Iglesias (ECE-EPM), i l'alcalde, Salvi Güell (ERC), van anunciar ahir que s'està creant un equip jurídic mixt format pels serveis urbanístics i juristes interns i un grup de juristes externs de "reconegut prestigi" especialistes en l'àmbit administratiu, internacional i marítim, per presentar accions legals davant el Tribunal Superior i l'Europeu, si ho consideren oportú, contra les administracions per defensar els interessos municipals i dels ciutadans en el procés d'atermenament que va tenir lloc a la marina residencial d'Empuriabrava a finals de setembre. La decisió sobre emprendre accions legals, però, dependrà del que es desprengui d'una reunió el 4 de novembre amb la Generalitat i del proper 14 de novembre entre els representants municipals i el del Ministeri de Medi Ambient. L'Ajuntament vol garanties jurídiques que no es procedirà a fer cap expropiació en la franja de servitud -el terreny dins la finca dels particulars que passa a ser de domini públic- i que es respectaran les construccions que van ser aixecades amb la corresponent llicència municipal. L'equip de govern (ERC, ECE-EPM, PP i Mª Dolors del Fresno) defensa que estan actuant pels interessos dels propietaris des del primer moment i ho exemplifica amb aquesta nova actuació. Un dels grups a l'oposició, però, no ho veu així. CiU va criticar ahir durament l'actitud del govern municipal. Els diputats convergents Pere Macias i Montserrat Surroca, juntament amb els regidors municipals, es van reunir amb membres d'algunes associacions. Per Macias, l'acte "ha estat fet il·legalment perquè això són competències de la Generalitat i sabem que hi ha informes de la Generalitat que així ho reconeixen". Pel diputat, l'atermenament s'ha pogut fer "per la debilitat extrema de l'Ajuntament de Castelló, que no exercit la seva feina". El grup demanarà explicacions al Congrés per haver fet una actuació sobre la que no té competències i demanaran que retirin l'atermenament. El que tenen clar govern i oposició de Castelló és que la competència és de la Generalitat. Per això a Castelló els reclamen que facin complir el reglament de marines interiors per a la gestió dels canals que obliga a elaborats determinats elements de gestió.