El Consell Comarcal del Ripollès ha aconsellat un augment del 27% en la taxa de la recollida d'escombraries als municipis de la comarca. La causa ha estat un estudi de costos que marca la despesa que costarà al Consell el servei de recollida. L'estudi preveu un increment d'un 5% per l'augment previsible de l'IPC, un augment d'un 5% pel trasllat dels lixiviats de l'abocador clausurat de les Lloses a la planta de compostatge d'Olot, un 1% pel tractament de la matèria orgànica, un 3% per l'augment del salaris dels treballadors del Consell, un 11% pel servei contractual de l'empresa i pel cost del trasllat de les escombraries a l'abocador d'Orís a Osona. L'organisme comarcal ha aconsellat als municipis que recaptin el mateix que paguen per poder mantenir i millorar el servei.

La major part de municipis ha seguit les indicacions de l'ens comarcal hi ha augmentat el rebut al voltant o per sobre del 27% aconsellat. La pujada més espectacular ha estat la de Campdevànol amb un augment del 45%. La causa ha estat que el rebut que pagaven fins ara estava molt per sota del promig de la resta de municipis i resultava deficitari per l'Ajuntament. Així l'increment ha posat al rebut a un promig de 100 euros.

Ripoll ha augmentat la taxa un 36%. Al ple el regidor, Jaume Camps, va fer incís en el fet que l'augment anava lligat a l'estudi presentat pel Consell. L'oposició de CiU, que es va mostrar d'acord amb la resta d'ordenances, va criticar l'augment de la recollida de les deixalles. El regidor convergent, Josep Maria Creixans, va considerar que per cada euro que es recicla el cost de fer-ho en suposa 5. CiU va proposar deixar el tema sobre la taula i l'alcaldessa, Teresa Jordà, va indicar que s'aprovarien les ordenances de manera inicial, en tant que el tema de les escombraries el deixava en negociació.

L'Ajuntament de Camprodon en el ple del 17 d'octubre va aprovar un augment del 20%. L'alcalde, Esteve Pujol, va explicar ahir que no havien arribat a l'alçada marcada pel cost del servei del Consell perquè disposaven d'un romanent del costat total.

Sant Joan de les Abadesses amb un augment del 4% és el municipi que trenca la pauta a la comarca. La causa, segons l'alcalde Ramon Roqué, és l'aposta pel servei porta a porta. Roqué va explicar que cada casa disposa de contenidors on fiquen les deixalles de manera selectiva. Després existeix un programa diari per a cada matèria. Així el dilluns recullen el rebuig, el dimarts els envasos i així tots els dies de la setmana.

El sistema, segons l'alcalde, preveu que no hi hagi augments significatius del servei al poble durant anys. Ramon Roqué va explicar que el porta a porta va tenir un cost d'aplicació important per la inversió en contenidors i en l'increment de personal que va suposar, però que un cop fet es compensa amb l'augment de la recollida selectiva.