El geriàtric Santa Maria d'Amer, de titularitat privada, va tancar ahir les seves portes després de presentar dijous la baixa d'activitat de residència geriàtrica al Departament d'Acció Social, un dia abans de la data fixada per la Generalitat. El Govern havia anunciat que el 31 d'octubre era el dia límit per tancar, ja que aquest centre no disposava d'autorització administrativa pera la seva obertura, tot i portar vuit anys funcionant, i perquè havia comès reiterades infraccions greus, com ara incomplir les condicions mínimes que marca la normativa de la Generalitat per a aquest tipus d'equipaments.

Tot i que els familiars dels 14 avis afectats havien anunciat mobilitzacions si ahir es tancava el centre, ja que consideraven que els problemes detectats per Acció Social no eren reals, finalment van optar per fer poc soroll i només van posar pancartes fora del centre, en les que acusaven l'Ajuntament i la Generalitat de perjudicar-los. Els familiars també van anar a trobar l'alcalde d'Amer, Xavier Targa, per informar-lo del tancament del geriàtric i demanar explicacions. Tot i això, a mesura que passaven les hores es mostraven resignats en vistes que no hi ha marxa enrera. Criticaven que se'ls hauria d'haver informat amb més temps per trobar una solució per als seus parents.

Els afectats van passar el matí a la residència geriàtrica, parlant per mòbil amb representants del Consell Comarcal de la Selva i tècnics del Departament d'Acció Social, intentant trobar una solució per reubicar els seus parents. En Vicenç, de Sant Feliu de Pallerols es queixava: "m'he gastat 30 euros amb el mòbil i encara no m'asseguren la plaça". La Maria Teresa, de Susqueda, en canvi, assegurava que no mouria la seva mare del centre "perquè vull veure com van les coses, ella es quedarà avui aquí".

D'altres familiars ja van recollir els seus avis per emportar-se'ls a casa, o bé al nou centre que se'ls havia assignat. En tancar aquesta edició, només sis avis es trobaven a les instal·lacions del centre d'Amer; la resta o bé estan reubicats o amb les seves famílies. Des d'Acció Social asseguraven ahir que els 14 avis usuaris de la residència d'Amer tenen plaça garantida en centres públics o concertats.

Les opcions per les quals han optat les famílies són, bàsicament, dues en funció de l'estat de cada intern: algunes famílies han optat per optar als ajuts de la llei de dependència i portar els avis a casa, mentre que d'altres han optat per ingressar-los un altre centre geriàtric. Per altra banda, els tres avis que usaven la residència d'Amer com a centre de dia ja tenen plaça a Anglès, va confirmar un portaveu del Departament d'Acció Social.

Els sis avis que quedaven al centre, van passar-hi la nit i, previsiblement, hi romandran tot el cap de setmana, fins que ingressin en el nou centre que se'ls ha assignat. Entre l'oferta de llocs per ingressar, hi ha centres a Santa Coloma de Farners, Anglès, Besalú, Bescanó, Banyoles, entre altres.