La canonada de l'embassament del Pasteral al seu pas per Mont-ras no ha aguantat la polèmica que que va tenir mesos enrere el traçat de la Via Verda. I és que l'Agència Catalana de l'Aigua ha accedit a la petició de l'Ajuntament de Mont-ras i d'alguns veïns que es canviés. L'administració local va proposar a l'organisme de la Generalitat que es fes pel camí ral i, després dels estudis tècnics pertinents, l'alcaldessa, Mercè Català, va rebre'n ahir la confirmació, tot i que no de manera oficial segons va informar el primer tinent d'alcalde, Rafael Casanovas.

El projecte redactat per l'ACA abans de l'estiu preveia la construcció de la canonada pel costat oest de la carretera C-31. Entre la sortida nord de Palamós a l'autovia i la depuradora que hi ha al costat de la riera Aubi, la canonada havia de passar a l'altre costat de carretera, és a dir, a Vall-llobrega. Aleshores, la canonada que ha servir per garantir l'abastament d'aigua potable de la Costa Brava centre seguia per Mont-ras, atravessant finques, cases i patis, segons va relatar el primer tinent d'alcalde. A més, en moltes d'elles, la canonada passava pel bell mig cosa que a més de l'expropiació de l'espai es necessitava una servitud de pas "per tota la vida", insistia Rafael Casanovas, que recalcava que qualsevol problema en la canonada significava entrar en propietats privades.

Per això, va explicar el regidor de Mont-ras, es va proposar a l'ACA que es canviés el camí i s'apostés per seguir el camí ral -a l'altre costat de la C-31, el de Palafrugell- "que és públic i no afecta cap propietat privada, de manera que qualsevol reparació o actuació de manteniment serà molt més fàcil" i no es molestarà tants propietaris, que del contrari tindrien la ?canonada de per vida a sota els peus.

L'Ajuntament de Mont-ras va trametre la seva oposició al traçat de l'ACA i va proposar el del camí ral -per on els ecologistes van proposar anteriorment que passés la Via Verda- a principis d'aquest mes. L'Agència Catalana de l'Aigua va estudiar des del passat dia 13 aquesta possibilitat aportada per l'Ajuntament i ahir, segons va explicar Rafael Casanovas, l'alcaldessa va rebre la confirmació per part d'un responsable de l'ACA que aquest nou traçat complia els requisits tècnics i que la canonada canvia de costat de la carretera.

La canonada ha de portar l'aigua des de Montfullà fins a l'estació de tractament d'aigua potable de Torrent.