Mentre s'estan duent a terme les obres d'ampliació d'urgència de l'actual planta dessalinitzadora de Blanes, l'Agència Catalana de l'Aigua ha tret a licitació amb un pressupost de 600.000 euros, la redacció del projecte bàsic i de l'estudi d'impacte ambiental de la segona dessalinitzadora de la conca del riu Tordera. Aquesta, finalment, es construirà en el terme municipal de Blanes i preveu produir 60 hectòmetres cúbics d'aigua dessalada l'any; una producció molt superior a la que està arribant l'actual planta, de 10 hectòmetres cúbics.

Aquesta nova dessaladora, com va avançar Diari de Girona el mes de maig, ha d'estar en funcionament l'any 2012 i la seva construcció preocupa els pagesos de Blanes, ja que la previsió inicial és que la nova dessaladora ocupi uns terrenys de gran valor agrícola. El Govern justifica la construcció d'aquest equipament perquè garantirà el futur subministrament a les comarques gironines, el Maresme i el Vallès Oriental.

El cost de les obres de la nova dessalinitzadora és d'uns 150 milions d'euros i els 60 hectòmetres cúbics d'aigua tractada s'afegiran als 20 hectòmetres cúbics que produirà la planta de Blanes a partir del 2009, també al delta de la Tordera. Les obres d'ampliació de l'actual planta desssalinitzadora de la Tordera estaran enllestides el primer semestre de l'any que ve i han comptat amb una inversió d'uns 60 milions d'euros.

Segons els plans de la Generalitat, el 2012 Catalunya comptarà amb quatre plantes dessalinitzadores. La de Blanes es va inaugurar el 2003 i és l'única en actiu ara a Catalunya. Les obres de la dessalinitzadora del Prat de Llobregat (Baix Llobregat), que tindrà la mateixa capacitat que la nova de Blanes, és a dir, 60 hm3/any, estaran llestes el 2009 i la convertiran juntament amb la futura de Blanes, en la més gran de l'estat espanyol. En l'actualitat, la planta més gran és a Andalusia i produeix 42 hm3/any. Per al 2010 o 2011, la Generalitat de preveu la construcció d'una nova planta a Cunit (El Baix Penedès).

Entre totes les plantes de tractament d'aigua marina que hi haurà en funcionament a Catalunyasumaran 200 hectòmetres cúbics d'aigua dessalada cada any.