La plataforma d'oposició als transvasaments POT-Gent del Ter de Torroella de Montgrí va qualificar ahir de "molt exagerades" les pèrdues d'aigua que registren els pantans. Per aquest motiu van reclamar una solució a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

L'entitat proteccionista ha manejat dades procedents de la pròpia ACA i va concloure que en el cas de l'embassament de La Baells es perd més de la meitat del cabal d'aigua. Mentre que l'entrada d'aigua a La Baells era de 7,5 m3/s, en els últims 10 anys, d'aquest embassament sortien 2,93 m3/s. D'aquesta manera la POT va dirigit una carta a l'ACA en la qual sol·licita una valoració d'aquestes pèrdues i, en cas si es confirma, reclama "una nova política de pantans, dels grans i dels petits". La plataforma va demanar també que es gestionin dessalinitzadores temporals i mòbils, autogestionades energèticament, així com també petites preses que contemplin continuïtat ecològica, tant de sediments com de fauna i flora.

En aquest sentit, van dir que Amb cap embassament o amb un de petit, es podria subsistir quasi el 100% del temps, ja que són molt poques les temporades que la suma del Ter i el Llobregat no superen sumats els 11 m3/s. Alhora durant els curts períodes que la suma dels dos rius no tindrien suficient cabal per abastir Barcelona, s'hauria de treure l'aigua. "Abans es feien aquests pantans perquè no hi havia altra possibilitat, però ara, la solució poden ser les dessaladores", van concloure.