El castell de Sant Ferran acollirà part de la col·lecció del Museu Militar del castell de Montjuïc. Així ho ha anunciat el govern municipal de la ciutat que afirma veure de bon ull la proposta que va rebre l'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU), després d'una trucada de la ministra de Defensa, Carme Chacón. En aquest sentit, Vila considera que aquesta opció és una "bona possibilitat per posar en valor la fortalesa més gran d'Europa". El projecte suposaria reformar un dels edificis de la fortalesa, ubicat al Pati d'Armes, per convertir-lo en un nou centre d'informació sobre la història militar de Catalunya. Segons el consistori, ara s'està estudiant la proposta i es ?preveu que el museu pugui obrir a finals del 2009 o principis del 2010.

L'equip de govern figuerenc assegura compartir l'interès del Ministeri de Defensa, del Govern català i de l'Ajuntament de Barcelona d'intentar "evitar la dispersió de la col·lecció del Museu de Montjuïc, que inclou un dels fons més importants en l'àmbit històric i cultural, així com la seva sortida de Catalunya". Segons el consistori, l'oferiment el va rebre l'alcalde a través d'una trucada de la ministra de Defensa i afirmen que "és el resultat de molts mesos de gestions silencioses de l'alcalde, el regidor de Cultura, Ciro Llueca, i del regidor, Richard Elelman, que s'ocupa dels temes relacionats amb la memòria històrica".

Segons va explicar Vila, ara caldrà dimensionar el contingut de les peces i fer un projecte museístic modern allunyat d'interpretacions i lectures "que ens puguin incomodar", fent referència a l'herència franquista que va envoltar la creació del Museu Militar de Montjuïc. Segons l'alcalde, el Ministeri de Defensa es comprometria a sufragar la rehabilitació de l'edifici del Pati d'Armes.

El trasllat d'aquesta col·lecció, que suposarà la meitat de les 6.000 peces que té el fons del museu, permetrà impulsar la creació del futur Centre per la Pau a la fortalesa barcelonina acabada de recuperar. De fet, l'alcalde de Figueres ja va mostrar el seu interès per rebre part de la col·lecció del museu a l'alcalde de la ciutat, Jordi Hereu. I és que, entre les peces, n'hi ha de datades dels segles XVI i ?XVIII, com ara les armes fabricades a Ripoll. Amb tot, el nou equipament, juntament amb el Museu de l'Exili de la Jonquera, permetria impulsar un eix cultural dedicat a la recuperació de la memòria històrica i a la interpretació dels conflictes armats.

L'anunci es fa públic en el marc dels actes commemoratius del 70è aniversari de la darrera sessió de les corts republicanes a la fortalesa figuerenca que, entre molts altres actes, preveu la creació d'un memorial en aquest espai. A més, tal i com va avançar el Diari de Girona aquest diumenge, la voluntat del govern municipal és, a partir del febrer del 2009, crear un itinerari històric entre els diferents punts de la ciutat, juntament amb el Museu de l'Exili, per posar en valor els escenaris de la Guerra.

Altres projectes, aparcats

La Federació Altempordanesa d'Empresaris va anunciar, fa uns mesos, que el Gremi de Serrallers de Catalunya estava molt interessat a traslladar al castell les seves més de 440 obres de forma gratuïta. Des del consistori ja van dir que s'havia d'estudiar però que suposava un cost elevat, a banda d'haver-se d'adequar a la "idea" de la fortalesa que té el consistori.