L'Ajuntament de l'Escala bloquejarà diverses partides de despesa corrent que ascendeixen a 450.000 euros en un pla per afrontar els descens d'ingressos previstos pel 2009. Aquesta i altres mesures pretenen permetre mantenir un nivell d'inversions. Per l'any vinent s'ha aprovat un pressupost de 16 milions d'euros més 4,3 milions destinats a inversions. Els comptes van tirar endavant amb els grups que donen suport al Govern (PSC, ERC i EI), el vot en contra de CiU i l'abstenció d'ICV.

Davant del context de crisi econòmica, el consistori ha previst un descens dels ingressos, principalment motivat per una caiguda en la recaptació de l'impost de construccions (ICIO). Les previsions són que l'any vinent s'ingressin 300.000 euros menys en llicències d'obres, el que representa un 50% menys que aquest any i una reducció de les plusvàlues del 25%. Per aquest motiu, s'ha intentat fer un esforç per reduir la despesa, principalment en la despesa corrent que han comportat el bloqueig de diverses partides. També es congelaran les retribucions als alts càrrecs i es reduiran un 25% les aportacions als partits polítics.

Llar d'infants i biblioteca

Pel que fa a inversions, alguns dels principals projectes són la construcció d'una llar d'infants, la rehabilitació de la biblioteca, la segona fase de reforma del Centre Esportiu i Recreatiu (CER) Xavier Vilanova, el centre cívic del Camp dels Pilans o altres obres començades com la reforma de la ronda del Pedró. També es continuarà amb la urbanització de carrers.

Per contrarestar la crisi, ahir es va aprovar un pressupost on s'ha previst un augment de les polítiques socials del 19% (397.000 euros) i una partida per l'Agència de Promoció Econòmica i Turística (345.000 euros). Les ordenances, tal com va anunciar la setmana passada l'alcalde, Estanis Puig (PSC), mantenen una puja del 4,5%, excepte les escombraries que pugen un 9% i l'ICIO es congela. CiU considera que el pressupost "gasta massa i estalvia poc".

El regidor d'Esquerra a l'equip de govern, Josep Geli, va renunciar ahir oficialment al càrrec durant la sessió plenària. El regidor deixa el govern municipal després de comprovar que les seves obligacions laborals li impedien dedicar el temps necessari a les seves obligacions municipals. Geli va tenir paraules d'agraïment per a l'alcalde, Estanis Puig (PSC), per al cap de l'oposició, Josep Maria Guinart (CiU) i per als seus companys d'Esquerra. Així mateix, va demanar "disculpes" a aquelles persones a qui la seva decisió "hagi defraudat".