A principis de l'any 2001 la Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona va donar permís a l'Ajuntament de Celrà perquè concedís la llicència per a la construcció d'una residència geriàtrica privada que, ara ja fa anys, dóna servei a la gent gran del poble i la comarca amb un total de 32 places. La residència està situada al sector Palahines, en sòl urbanitzable no programat -a efectes pràctics, sòl rústic-, i es va autoritzar la seva edificació tenint en compte que fa un servei públic. Però els propietaris dels terrenys ubicats al mateix sector van portar Urbanisme als tribunals, i una sentència va decidir, ja fa mesos, declarar nul el permís que havia donat al consistori. Després d'això, els propietaris han presentat un altre recurs contra l'Ajuntament per haver concedit la llicència, però en aquest cas encara no hi ha sentència. L'equip de govern va proposar a l'últim ple una modificació puntual del Pla General que requalificaria el sector a urbà i permetria urbanitzar-lo i restituir la situació del geriàtric, però els grups a l'oposició van impedir que s'aprovés.

Els propietaris s'oposen al fet que s'hagi construït el geriàtric emparant-se en el servei públic que fa i sense requalificar el sector, cosa que implica alhora que la resta de terrenys no es puguin urbanitzar. En aquest sentit, l''alcalde de Celrà, Francesc Camps, que subratlla que "el consistori sempre ha actuat d'acord amb la llei", explica que la modificació del Pla General és una bona solució en tant que garanteix a les finques que hi ha al sector Palahines un aprofitament similar al de la residència geriàtrica.

En concret, la proposta que es va presentar al ple d'octubre preveu 5.875 m2 de sòl privat i 8.000 de sòl públic al sector Palahines. El sòl privat inclou la parcel·la que ocupa la residència, que es qualificaria com a zona d'equipament privat, i la zona Ciutat Jardí, de 3.600 m2 i on els propietaris podrien edificar. Pel que fa al sòl públic, estaria conformat per zones verdes, 1.470 m2 d'equipaments, i espais per a vials i per a zones de protecció vial.

Recels a l'oposició

La proposta, per les seves característiques, necessitava majoria absoluta per ser aprovada, i només els 5 regidors del govern municipal -aleshores en minoria- hi van votar a favor. En canvi, els 4 regidors d'iCelrà es van abstenir al·legant, explica la regidora Susanna Pascual, que l'equip de govern no va informar d'alguns detalls fins al ple. I l'edil de CiU, Albert Puig, també es va abstenir afirmant que cal augmentar l'edificabilitat.

Per la seva banda, el regidor de la CUP, Dani Cornellà, hi va votar en contra en considerar que no es pot fer una modificació del Pla General en un sector que està pendent d'una sentència judicial. Per Cornellà, la proposta del consistori és ara mateix "un pedaç", i cal esperar que s'acabi el procés per decidir, va dir l'edil, conjuntament amb tots els afectats.

Aixó sí, tots els grups municipals de Celrà coincideixen que el geriàtric fa un servei important i que l'ha de continuar fent.