Una trentena d'empresaris de la Garrotxa, el Ripollès i l'Alt Empordà recorrerà durant tres dies alguns dels camins que formen part de la xarxa de senders elaborada des del projecte Itinerànnia. La idea és que els coneguin de primera mà perquè després els ofereixin als seus clients en forma de productes turístics i generar així oportunitats de negoci. La primera sortida comença aquest dilluns, des de Camprodon fins a Sant Joan de les Abadesses, amb mines de carbó i monestirs romànics com a principals atractius. Els dos dies següents recorreran la Garrotxa i l'Alt Empordà i acabaran amb unes taules de treball on hauran de dissenyar productes turístics que incloguin aquestes tres comarques.

La iniciativa forma part del projecte anomenat Itinerànnia impulsat des de Turisme Garrotxa, el Consorci Ripollès Desenvolupament i els consell comarcals de l'Alt Empordà i de la Garrotxa. Des de fa temps, que treballen amb la senyalització i neteja de camins que travessen la Garrotxa, el Ripollès i l'Alt Empordà en un total de 2.500 quilòmetres, integrats en una xarxa de senderisme.

A l'hora de seleccionar-los, es van establir un seguit de criteris com ara que passessin a prop d'establiments turístics i elements patrimonials, que fossin transitables i a poder ser sense asfaltar i sobretot que fossin camins històrics que unissin els pobles. 'La majoria ja s'utilitzaven però ha calgut netejar-los i mantenir-los cada any', explica la coordinadora del projecte, Adriana Ramon. La inversió del projecte sumarà gairebé 600.000 euros, la majoria procedents d'ajudes europees. En la fase de marcatge i senyalització horitzontal i vertical de camins, que ja està a punt de finalitzar, es van necessitar uns 300.000 euros.

El següent pas consisteix en donar a conèixer aquests camins als empresaris, perquè proposin rutes turístiques als seus clients. Durant els pròxims dies, una trentena d'empresaris procedents de diferents àmbits -hotelers, turisme rural, oficines de turisme, guies turístiques- recorreran a peu una part d'aquests camins perquè coneguin de primera mà el seu funcionament i les converteixin en productes turístics. Aquest dilluns coneixeran el Ripollès -Camprodon, Ogassa i Sant Joan de les Abadesses- i els dos següents dies passaran per la Garrotxa i l'Alt Empordà. El quart dia participaran en taules de treball on hauran d'elaborar productes que recorrin les tres comarques des de la xarxa de senderisme. La idea és que d'aquest intercanvi de coneixements sorgeixin 'oportunitats' de negoci, explica Ramon.