La Generalitat signarà un conveni amb el Ministeri de Sanitat i Consum amb l'objectiu d'estendre de manera progressiva a Catalunya l'atenció natural al part normal als hospitals que depenen de la Conselleria de Salut, i també humanitzar tot el procés del part i fomentar la lactància materna. A Girona, es desenvoluparan a l'hospital Santa Caterina de Salt, al de Puigcerdà i al Sant Jaume d'Olot.

Els objectius d'aquest conveni són assegurar l'atenció natural al part normal com una de les prestacions dels serveis sanitaris públics, i garantir la igualtat en l'accés a aquest part i la qualitat de l'atenció. També es vol augmentar el paper i la participació activa de les dones, garantir la formació adequada dels professionals, fomentar el vincle afectiu i potenciar la corresponsabilitat paterna.

El conveni també permetrà analitzar els resultats entre els centres sanitaris que fan assistència natural al part normal, conèixer el grau d'acceptació i satisfacció de les dones i les seves famílies i avaluar l'atenció al procés assistencial de l'embaràs, part i postpart.

Salut impulsarà accions dirigides a adequar els espais físics als hospitals i els recursos humans per afavorir aquest tipus d'assistència, i crearà un registre català d'assistència natural al part.

Aquestes accions es desenvoluparan, a més dels tres hospitals gironins citats, a l'hospital Clínic, Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, Mataró, General de Vic, Sabadell, Centre Hospitalari de Manresa i Hospital del Vendrell. Pròximament s'incorporaran els hospitals de Terres de l'Ebre i de Lleida. En aquests centres s'oferirà a les gestants sense factor de risc una assistència al part de manera natural, no medicalitzat, amb la mínima intervenció possible.