L'Ajuntament de Castelló d'Empúries ha previst una sèrie de mesures fiscals que pretenen beneficiar l'activitat econòmica i comercial del municipi sense augmentar en excés la càrrega fiscal. Es preveuen bonificacions de fins al 95% en ocupació de la via pública amb taules i cadires. Així, s'incrementarà en un 2,2% l'impost de l'IBI i pel que fa a l'IAE (impost sobre activitats econòmiques) s'augmentarà 2,04% a les zones industrials i un 2,26% a la resta del municipi. Les taxes de les escombraries s'apujaran entre 21 i 37 euros i la del clavegueram s'incrementarà entre 2 i 3 euros per trimestre. Els impostos es podran pagar en vuit mesos sense interessos.

A final d'aquest 2008 es preveu que l'increment dels preus del consum (IPC) se situï al 4,2%, una dada significativament més alta que l'increment que rebrà a Castelló d'Empúries l'impost de l'IBI, que ho farà en un 2,2%. Durant aquest exercici aquells veïns que tinguin domiciliat el rebut faran el pagament fraccionat, en 60% i 40%. De la mateixa manera, aquelles persones que ho sol·licitin (i després d'un estudi previ per part del consistori) es podran fraccionar els impostos i taxes fins a vuit quotes sense interessos. Paral·lament s'ha augmentat a 100.000 euros el mínim per subjecte passiu per famílies nombroses per tal d'acollir-se a les bonificacions de l'IBI.

Pel que fa a l'IAE (impost sobre activitats econòmiques) el coeficient estarà per sota l'IPC. Les taxes que afecten les escombraries augmentaran de nou aquest any, segons l'Ajuntament, a causa bàsicament de l'augment del preu del servei de l'abocador comarcal que també s'ha incremenat i a conseqüència de la redacció del nou conveni laboral amb el personal de l'empresa de neteja.

Impuls al comerç i indústries

L'Ajuntament ha destacat les bonificacions del 95% sobre l'import de la taxa per ocupació de via pública (de taules i cadires) que s'estendran a tot el terme municipal, una mesura que beneficiarà tots els empresaris de la hostaleria que disposen de terrassa tot l'any. Fins ara aquesta mesura només era aplicada els empresaris del centre històric i d'algun altre ?sector d'Empuriabrava. De la mateixa manera es bonificaran amb un 50% l'ocupació amb mercaderies de la via pública a tot el municipi, mesura que beneficiarà ?especialment a les botigues de comestibles. Una altra bonificació és la de les llicències urbanístiques de negocis i comerços que obrin durant tot l'any, a les a les àrees d'especial concentració comercial com és el carrer Moxò, sector Sant Mori, Poblat Típic, Delta Muga, Alberes Comercial i el centre històric. Aquestes seran del 95%.

Pel que fa les obres de rehabilitació a edificis de més de cinquanta anys, situats al centre històric, edificis catalogats i de nova construcció dins el pla especial del centre històric hauran de pagar només el 5% de la taxa corresponent a la llicència urbanística.

El trasllat de les empreses que decideixen abandonar els nuclis urbans del municipi per tal de traslladar-se a les zones industrials als afores també està previst que rebin una compensació en forma de bonificació fiscal, en aquest cas passarà del 50% actual al 75%, així com la regularització de les activitats agrícoles i ramaderes que passarà de gaudir d'un 60% de bonificacions a un 75%, totes les mesures per activar l'economia.