La plataforma per la convivència de Figueres ha engegat una campanya en contra del trasllat de part de la col·lecció del museu militar de Montjuïc al castell de Sant Ferran argumentant que la fortalesa s'hauria de convertir en un espai dedicat a la pau. Segons va explicar el portaveu de l'entitat, Josep Maria Bonet, l'anunci del consistori figuerenc és el resultat de la "imposició del Ministeri de Defensa" i que "les peces de la col·lecció no guarden cap relació amb la història de la ciutat i, per tant, no volem que el castell es converteixi en un contenidor d'armament obsolet".

"És dramàtic que un projecte de pau que va néixer es quedi a Barcelona i nosaltres en haguem de quedar amb el que ells no volen", va afirmar el membre de la plataforma, Lluís Benejam. I és que segons el col·lectiu -format per membres de Salvem L'Empordà i la Coordinadora d'Ong Solidàries- es tracta d'una col·lecció (d'unes 6.000 peces) que es va agrupar "per voluntat expressa de Franco i és molt greu que ara es vulgui traslladar en aquest espai de la ciutat que hauria de tenir un ús civil". Des de la plataforma ja han anunciat que duran a terme accions si el consistori no la seva posició, que consistiran en taules rodones i no descarten realitzar marxes i segudes com a mostra de rebuig.

Segons la plataforma, Vila està fent "el mateix que va fer amb el tren: acceptar i prendre com a seva la decisió de Foment -pel què fa a l'estació del centre- i ara ho està fent amb el Ministeri de Defensa que, al cap i a la fi, és qui realment té més poder de decisió en el consorci del Castell". En aquest sentit, van insistir que el govern municipal "novament, ha traït la voluntat ciutadana i ha actuat de forma antidemocràtica". A més, des de l'entitat voler recordar que la fortalesa "va utilitzar-se per tancar els objectors de consciència del servei militar als anys 70".

"Per aquest motiu considerem que aquest anunci és un insult a la memòria d'aquesta gent que va lluitar", van insistir. Amb tot, asseguren que els arguments que ha utilitzat Vila per defensar la instal·lació d'aquest espai a la casa del Governador de la fortalesa "a través d'un projecte museístic modern" que podria estar enllestit entre el 2009 i el 2010 són "indignants". De fet, la plataforma té prevista una reunió amb Vila aquest dilluns per tractar la situació però ja han anunciat una taula rodona per d'aquí a dues setmanes.