El castell del Montgrí serà objecte l'any vinent d'una important intervenció que permetrà dignificar la seva estructura i garantir al màxim les mesures de seguretat per a la gran quantitat de visitants que rep. L'actuació s'estendrà, a més, a la cisterna, un dels elements més desconeguts i singulars del complex patrimonial, que també es condicionarà i es farà visitable. Aquesta serà la més gran intervenció arquitectònica que s'hi realitza després de la que es va fer l'any 1986.

Des d'aquell any s'han desenvolupat treballs puntuals de manteniment, però en aquests moments l'estat actual de l'edifici -que va ser construït entre 1294 i 1304 pel rei Jaume II- fa aconsellable tornar-hi a actuar d'una manera més aprofundida. La visita de moltíssimes persones i l'efecte de la climatologia han comportat un cert desgast dels llocs de pas. D'altra banda, la vegetació ha ocupat àmplies franges de la façana.

En aquests moments l'Ajuntament ja disposa del projecte constructiu redactat per la Diputació de Girona i ha adjudicat els treballs per un valor de 1.120.000 euros. El projecte planteja la reposició d'alguns elements de protecció, l'extracció de la vegetació de les parets, la reparació d'algunes fissures i la reposició del parallamps.

Les baranes de protecció del pas de ronda per la part interior es mantindran, si bé es canviaran els cables de la cara sud que estan oxidats. Per la part exterior es canviaran tots els cables i les subjeccions.

D'altra banda, també s'actuarà a la cisterna, un element fins a cert punt desconegut i de gran interès patrimonial que, com el castell, també es troba inacabat. La cisterna és un rectangle de grans dimensions semiempotrat al terreny i que té com a base la mateixa roca de la muntanya.

Lateralment té unes parets de carreus ben treballats, igual que el castell i en un lateral té una escala que baixa al seu interior. La intervenció té per objectiu col·locar els carreus que hi ha al seu interior i crear-ne algun de nou per tal de donar un pla a la part alta pel costat de la muntanya i poder posar una barana de protecció. L'escala també es protegirà amb una barana. Són actuacions mínimes per a fer-la visitable.

Millorar la senyalització

Finalment, es planteja la senyalització del conjunt de la pedrera, el castell i al cisterna.

La majoria són indicadors de direcció i alguna petita senyalització informativa. Per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, tirar endavant aquest projecte és una bona notícia que permetrà als habitants de la comarca i als molts turistes que el visiten tornar del castell amb un bon coneixement del seu valor històric i paisatgístic.