'Tot i que la qualitat sigui bona, la collita és un 15% inferior al què seria un any bo, en què s'arribava als 5 ó 6 milions de quilos d'arròs', ha indicat el president de la comunitat de regants de Pals, Albert Grassot. Es preveu que a finals d'aquesta setmana s'haurà acabat de recollir tot el gra als camps.

La sequera que es va viure fins ben entrada la primavera del 2008 i un estiu no massa calorós han jugat una mala passada al conreu d'arròs de la zona del Baix Ter. En aquesta àrea, els camps del cereal s'estenen al llarg de 850 hectàrees, de les quals la majoria (unes 650) es troben a la comarca del Baix Empordà, i la resta, a l'Alt Empordà.

La manca de pluja va obligar els productors a sembrar el gra en sec, sense saber si tindrien l'aigua necessària per inundar els camps i garantir la crescuda adient del cereal. Les pluges que hi va haver durant el maig van permetre salvar la collita i garantir la floració de les plantes. Tot i això, el fet que l'estiu no vagi ser massa calorós i no hi hagués xafogor va passar factura a les espigues, i va fer que les càpsules creixessin sense tant gra com en anys anteriors.

'Hi ha una dita pagesa que diu: Sembraràs com podràs, però al juny en colliràs', ha dit Albert Grassot per exemplificar la situació. I hi ha afegit: 'Com que al moment de florir l'arròs no havia espigat prou, hi ha menys grans per guaix'. A més, el president dels regants ha explicat que, a l'hora de madurar, al cereal 'li agraden les nits xafogoses', que se solen donar les darreres setmanes de juliol i a principis d'agost.

Com que aquest any no ha fet excessiva calor, això ha comportat que hi hagi menys grans per espiga. 'Per entendre'ns, si en un any de collita normal cada espiga tindria 120 grans, aquest 2008 la quantitat hauria davallat fins als 80', ha indicat Albert Grassot.

Retardar la sega

Aquesta setmana es preveu que els 25 productors que hi ha a la zona del Baix Ter acabin de recollir la collita. Com que l'arròs es va plantar més tard, això també ha comportat que la sega s'hagi hagut de retardar respecte campanyes anteriors, i s'hagi fet a principis de novembre. 'Ha estat un any fluixet, i a més collir ara complica la collita, perquè hi ha menys hores de sol i l'arròs es cull més humit', indica el president dels regants.

Tot i que la qualitat del gra sigui bona, la quantitat minvarà aquesta campanya. 'La davallada serà un 15% inferior al què seria un any bo', ha ressaltat Grassot. Els arrossars del Baix Ter, quan la campanya és bona, han arribat a donar entre 5 i 6 milions de quilos d'arròs.

El president del a comunitat de regants del marge dret del Ter també ha explicat que les pluges d'aquesta tardor no han fet massa mal al cereal. 'Hem tingut sort que ha plogut amb seny, i tot i que hi ha hagut algun ajagut, tampoc ens ha perjudicat més la collita', ha ressaltat Albert Grassot.

En aquesta zona de l'Empordà s'hi conreen diferents varietats d'arròs. Entre les més conegudes -segons concreta el president dels regants- hi ha la tebre, la bahía, la bomba, el carneroli, el loto o el nembo.