Gairebé dos de cada deu gironins, un 18,8%, es declaren sedentaris, és a dir, reconeixen que seuen molt i que es mouen poc d'un lloc a l'altre. La xifra és lleugerament inferior a la de Catalunya. A l'altre extrem hi ha el 6,6%, que declaren ser molt actius. Probablement seran els primers i els qui no pertanyen ni a un grup ni a l'altre que s'acolliran, a partir del gener de l'any vinent, al Pla d'Activitat Física Esport i Salut (Pafes), que ahir van presentar a Girona els representants de les conselleries que l'han impulsat: Josep Saguer, delegat territorial d'Esports a Girona, i Marta Pedrerol, directora dels Serveis Territorials de Salut a la regió sanitària. En essència, el Pafes pretén lluitar contra el sedentarisme fomentant el consell i la prescripció als centres d'atenció primària (CAP) de l'esport com a eina terapèutica i de promoció de la salut.

El programa és d'àmbit català i a la regió sanitària de Girona començarà a onze municipis, on ja s'ha seleccionat gairebé la mateixa quantitat d'especialistes en medicina esportiva perquè assessorin metges i infermeres dels CAP sobre l'activitat física més adequada per a cada tipus de malalt i de malaltia.

Tres nivells d'activitat

I és que el programa, adreçat bàsicament a persones sedentàries i adultes, distingeix entre tres nivells de recomanacions. El primer és el consell d'activitat física no supervisada, i s'adreça a persones sanes que no tinguin impediment per fer esport. A aquestes persones se'ls subministra un fulletó -que segueix el mateix patró per a tots els municipis però que alhora és específic per a cadascun d'ells- amb informació sobre els equipaments, les entitats i les ofertes d'activitat física que ja hi ha a la localitat.

En canvi, a les persones sedentàries però amb algun factor de risc de patir malalties cròniques, se'ls prescriurà activitat física assessorada: se'ls facilitarà informació sobre les rutes saludables del municipi que ja estaven definides o bé s'han definit en motiu de la posada en marxa d'aquest programa i se'ls prescriurà una espècie de pla perquè a sis mesos vista les recorrin augmentant la freqüència i la durada de les caminades. Tot plegat amb un seguiment periòdic.

I als qui pateixin malalties cròniques (per exemple, diabetis o malalties cardiovasculars) i que estiguin contemplant la possibilitat de fer activitat física en els sis mesos següents, se'ls dissenyarà un programa supervisat de mig any en algun equipament esportiu del municipi. En aquest cas seran persones llicenciades en Ciències de la Salut -si al municipi no n'hi ha se n'haurà de contractar- les encarregades de supervisar els grups de treball als equipaments esportius.

Els impulsors del programa van remarcar que, encara que ara ja es recomana l'activitat física als CAP, el Pafes la promocionarà i unificarà els criteris de prescripció.