Les vaques, ovelles i cabres de les terres catalanes no podran estar presents a l'edició d'aquest any de la Fira de Sant Martirià de Banyoles, a conseqüència de l'expansió en els últims mesos del virus de la llengua blava a tot Catalunya, i en especial a les comarques gironines, on ja se n'han notificat 53 casos. Malgrat que el Govern ha vetat la presència d'aquest bestiar a la 30a edició de la fira per raons sanitàries -això sí, la malaltia no afecta els humans-, l'Ajuntament va explicar ahir que es preveu mantenir els aproximadament 300 caps de bestiar de l'any passat. A més, augmentarà un 10% el nombre d'expositors, i l'objectiu, si el temps acompanya, és incrementar en un 20% els visitants a la trobada, que se celebra aquest cap de setmana, i passar dels 30.000 de l'any passat a uns 35.000.

La fira té l'objectiu de contribuir a difondre i preservar les races autòctones i el món del cavall i del guarà català, però també de potenciar l'activitat econòmica amb expositors de tots els sectors al Firestany i amb un Mercat d'Artesania. I aquest any hi ha dues novetats: la posada en marxa del portal web www.firasantmartiria.cat, on es pot repassar la programació de la trobada, i també la seva durada, que passa de ser dissabte i diumenge a estar oberta també divendres. Això sí, aquest dia serà priomordialment perquè les escoles de Banyoles i la comarca visitin la mostra de races autòctones, mentre que la inauguració oficial de la fira serà al vespre.

La mostra, que és l'única de races autòctones de Catalunya, comptarà aquest any amb la presència de cavalls -se'n presentarà una nova raça-, ases, coloms i aus diverses. Al parc de la Draga hi haurà dos terrenys habilitats per a l'aparcament dels vehicles.