Els centres d'immersió de l'Estartit s'han oposat en bloc al projecte de Decret del Pla rector d'ús i gestió de les Illes Medes, que el Govern va tirar endavant aquest dimarts. Els centres critiquen que el projecte 'no preveu un número màxim d'empreses' que es presentin als lots i indiquen que la mesura comportarà 'tancaments' perquè a moltes no els sortirà rendible. A més, segons concreta el seu portaveu Genís Dalmau, també lamenten que no es deixi fer submarinisme si hi ha mal temps. Per això, han decidit que no es presentaran a la concessió i que seguiran fent l'activitat 'passi el que passi'.

El projecte del Pla rector d'usos i gestió de les Illes Medes ha aixecat la crítica dels centres d'immersió de l'Estartit. Els centres titllen 'd'incongruència' que s'hagi aprovat el pla abans de la llei de creació del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, i sostenen que el decret 'comportarà tancaments d'empreses familiars amb fins i tot 45 anys d'existència', segons ha concretat Dalmau.

El portaveu dels centres d'immersió ha explicat que, d'entrada, el nou pla -que els centres qualifiquen de 'restor'- 'canvia les regles del joc' i no limita el número d'empreses que poden optar a oferir serveis de submarinisme. Els lots als quals es pot concórrer s'han dividit en dos: aquelles immersions que els escafandristes fan amb guia, i aquelles que no.

Fins a aquest moment, hi havia un total de dinou centres d'immersió, però el decret 'indica que, si les empreses que es presenten compleixen els criteris, s'autoritzarà que facin l'activitat', segons indica Dalmau. I afegeix: 'El fet de fragmentar la base d'empreses repercutirà en què, si els centres no poden cobrir un número d'immersions perquè els surti rendible l'activitat, no cobriran despeses i hauran de tancar'.

A més, els centres d'immersió de l'Estartit també lamenten que el nou decret no permeti les immersions si hi ha mal temps. 'Per tant, fins que no s'arribi a la boia i es comprovi si hi ha corrents o no, no es podrà saber si es fa la immersió; això comporta que no puguem assegurar als turistes que es faci l'activitat, i que aquests optin per anar a altres destins competidors com Egipte, el Carib o les Maldives', ressalta Dalmau.

Sector ferit

Les empreses de l'Estartit critiquen que la Generalitat 'ha decidit tirar pel dret i fer aquesta aprovació sense consensuar el decret amb les persones implicades'. Sostenen que el pla 'fereix de mort' el sector, i que obligarà empreses a tancar, algunes de les quals són familiars i tenen més de 45 anys d'existència.

'Per això, el primer que farem serà no presentar-nos a la concessió de la Generalitat, operarem igualment i ja veurem què passa, si han de venir els Mossos d'Esquadra o els Agents Forestals', ha reptat Genís Dalmau. A més, el representant del sector també ha precisat que les immersions no s'han escapat de la crisi, i que per a la propera temporada ja se'n preveu un descens.

'A nosaltres la temporada ens dura vuit mesos, perquè a més dels turistes els submarinistes ens permeten allargar-la', ha precisat Dalmau. I ha conclòs que, 'amb aquesta apretada del cargol que fa el nou decret', el que es fa és limitar les actuacions dels centres d'immersió de l'Estartit.