Les distraccions al volant s'estan convertint en una de les principals causes de mort a les carreteres i les autoritats de trànsit s'han proposat posar-hi fi. I és que els números no enganyen: entre els mesos de gener i octubre d'aquest 2008, 77 persones han perdut la vida a les carreteres catalanes en accidents provocats per una distracció, com parlar pel mòbil mentre es condueix.

Trànsit conclou que, tot i l'alarma que haurien de provocar aquestes dades, el nivell d'indisciplina es manté entre els conductors, com demostra el fet que els Mossos han posat durant els primers sis mesos de l'any un 14,5% més de denúncies que al mateix període de 2007.

Molts accidents de trànsit mortals que tenen lloc a la xarxa viària interurbana catalana tenen el seu origen en alguna distracció del conductor, i és l'ús del telèfon mòbil un dels motius principals de la desatenció al volant. De fet, la xifra de víctimes mortals en sinistres ocasionats per una distracció ha augmentat en el que portem d'any respecte al 2007: si l'any passat el 21,32% de morts van perdre la vida en aquest tipus d'accidents (71 morts), de gener a octubre de 2008 aquest percentatge ha estat del 31,37%, amb 77 víctimes mortals.

Els Mossos d'Esquadra informaven ahir que des de fa un temps han incrementat la pressió per evitar que aquest comportament es produeixi i garantir així una major seguretat viària. Malgrat tot, la indisciplina en aquest aspecte persisteix: el número de denúncies imposades per conduir parlant pel mòbil de gener a juny de 2008 ha augmentat un 14,5% respecte al mateix període de 2007 (9.237 denúncies respecte a les 8.067 de l'any passat).

És per aquest motiu que la Divisió de Trànsit dels Mossos d'Esquadra, seguint les directrius del Servei Català del Trànsit, posa en marxa una nova campanya de control de l'ús del telèfon mòbil en la conducció, en què els agents intensificaran els controls per evitar que es parli o es manipuli el mòbil quan s'està al volant. Aquest dispositiu especial de control finalitzarà el proper 25 de novembre i coincidirà en el temps amb una campanya similar de la Direcció General de Trànsit (DGT).

El Reglament General de Conducció especifica que està prohibit conduir utilitzant dispositius de telefonia mòbil o qualsevol altre sistema de comunicació que requereixi intervenció manual.