La torre de la muralla de Castelló d'Empúries ha patit darrerament despreniments de carreus de grans dimensions i molts punts de la muralla pateix esllavissades del subsòl. El greu estat de deteriorament en molts dels trams de l'estructura ha obligat l'Ajuntament a advertir el Departament de Cultura de la Generalitat, que abordarà com fer front a una intervenció per consolidar-la.

L'Ajuntament ha elaborat un informe de l'estat de tota la muralla, que està declarada Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). En primer lloc recull que el tram del Rec del Molí, des de la Farinera fins al Portal de la Gallarda, presenta "diverses parts greument erosionades en l'alçat vertical del mur". Les àrees pateixen una avançada erosió del material que forma part del talús que necessita una "completa i urgent consolidació".

Adverteixen que cal tenir en compte que el subsòl, pràcticament de tot el terme, és argilós, actua de fonament de la muralla i el que està en contacte amb l'aigua del rec "fa temps que pateix petites però constants esllavissades, les quals arrosseguen parts considerables del material i dels carreus que formen part de la muralla, tal com es pot comprovar a simple vista". Segons l'Ajuntament, això s'accentua pel fet que el rec es buida i es torna a omplir sovint i causa moviments i oscil·lacions de la pressió de l'aigua al material que actua de fonament.

Un altre punt afectat és la muralla al Palau dels Comtes amb un "complet i avançat estat d'erosió en general de tota la part conservada". La paret de l'edifici del Palau presenta, en aquest moment, "diverses sortides d'aigua d'instal·lacions de calefacció o d'aire condicionat, o bé dels serveis públics de l'Ajuntament".

Una de les sortides constants d'aigua ha ocasionat ja el despreniment de part del material del mur a la part inferior. Tot i això, una de les zones d'aquest tram de la muralla amb un estat més greu, segons l'Ajuntament, és la torre on han caigut els carreus i es creu que altres peces es podrien despendre en qualsevol moment.

Visita tècnica

Després de valorar l'estat de la mura medieval, l'Ajuntament, a través del Centre de Recerca i Difusió de la Història Local, es va adreçar al Departament de Cultura de la Generalitat. Ahir el director dels serveis territorials, Miquel Sitjar, va visitar la muralla acompanyat d'arqueòlegs i representants municipals i va manifestar que cal una intervenció urgent per evitar que continuï el seu deteriorament. De moment es buscarà el finançament per abordar aquesta actuació, tot i les limitacions pressupostàries.