El portaveu de la plataforma, Pasqual Aguilar, afirma que després d'exigir un estudi d'impacte ambiental per poder reprendre les obres, el document que finalment han presentat es 'limita a descriure' la fauna i la flora protegida de la zona i les lleis que emparen els paratges protegits però en cap moment explicita quines mesures correctores s'hi han d'aplicar. 'És una falta total de previsió al que representa l'obertura de camins de més de cinc metres d'amplada', ha criticat

Segons la plataforma, l'estudi d'impacte ambiental només té en compte 23 de les torres del tram entre Sentmenat i Bescanó de la línia de 400 kV sense analitzar que algunes torres s'ubiquen en Plans d'Espai d'Interès Nautral (PEIN). Aguilar afirma que algunes torres es troben a peus de camins que actualment mesuren dos o tres metres d'amplada i que l'estudi no té en compte la nova obertura que suposarà ampliar-los fins als cinc metres d'accés a les torres.

Aguilar ha detallat quins són els PEIN afectats per aquest punt de la nova infraestructura i critica que no es respectin. Concretament són les zones PEIN Cingles de Bertí, Savassona, Guilleries i la zona de Gallifa que pertany a la Xarxa Natura 2000. Al juny es van paralitzar les obres després de denunciar davant el Síndic de Greuges que s'estaven duent a terme sense l'estudi d'impacte ambiental.

El portaveu de la plataforma ha radiografiat les zones d'interès que recorre la MAT per unes zones 'especialment sensibles'. Afirma que és un territori amb molta presència de turisme rural que es podrà veure afectat i que també travessa altres zones emblemàtiques com la ruta verdagueriana de Folgueroles. 'Les mesures correctores no existeixen, nomes existeix la imposició per part de Red Eléctrica d'obres fetes de manera irregular i de manera totalment barroera', ha lamentat Aguilar.

El suport institucional que han rebut les al·legacions ha estat per part de l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, el d'Osor, l'Avismat, l'Associació de turisme rural de la Selva, grups ecologistes i altres entitats. Aguilar ha aprofitat per criticar un cop més que s'hagi tirat endavant el projecte de la MAT sense la complicitat del territori.

Acumulació de denúncies

Aguilar ha detallat que les obres ja ha recopilat moltes denúncies de propietaris perquè no s'han respectat les negociacions d'entrada a les finques i hi ha fet llançament de residus incontrolats, també perquè no s'han respectat les condicions de salut i de riscos laborals. L'última denúncia és a Santa Coloma de Farners per una extracció il·legal d'àrids que ha provocat perilloses esllevissades a la zona del Surós'.

Feixisme energètic

Aguilar ha qualificat de 'feixisme energètic' l'actitud de Red Eléctrica Espanyola després de les declaracions de dimecres de Lluís Pinós afirmant que no soterraran més trams de la MAT. Per No a la MAT el més preocupant és que Red Eléctrica actuï amb el vistiplau del Govern.