La plataforma No a la MAT va entregar ahir als Serveis Territorials de Medi Ambient de Girona unes 210 al·legacions (institucionals i particulars) al projecte de camins d'accés a les torres de la futura línia d'alta tensió.

Segons va recordar el seu portaveu, Pasqual Aguilar, aquest informe s'ha hagut d'elaborar després que el passat mes de juny el síndic de greuges, Rafael Ribó, ordenés aturar l'obertura de camins en espais protegits, a l'espera d'un informe d'impacte ambiental, i la Diputació de Barcelona fes aturar els treballs. A les comarques gironines, les zones de protecció es troben a Osor i Sant Hilari (la Selva).

Un cop elaborat finalment l'informe, No a la MAT hi troba a faltar mesures preventives i correctores dels treballs: "Només es descriu el territori, la fauna i flora i protegida, però no s'expliquen les mesures que s'aplicarien en els camins que s'hagin d'ampliar des dels 2 o 3 fins als 5 metres d'amplada", va explicar Aguilar. A més, lamenten que l'informe només reculli 23 torres i no tingui en compte alguns camins que es troben en espais PEIN o a la Xarxa Natura 2000.

El portaveu antilínia va recordar que, en el traçat Sentmenat-Bescanó, la línia passa per zones mediambientalment "molt sensibles", de manera que pot afectar el turisme rural. Per això, hi ha al·legacions institucionals com les dels consistoris de Sant Hilari i Osor i diverses associacions, així com més de 200 de particulars.

A més, Aguilar va indicar que el tram Sentmenat-Bescanó encara està pendent de la resolució del contenciós administratiu interposat, i creu que Red Eléctrica (REE) hauria d'aturar els treballs fins a tenir una resposta. Finalment, va explicar que alguns particulars han interposat denúncies contra REE perquè no s'han respectat les seves finques i se'ls han llançat residus, s'han extret d'àrids i s'ha vulnerat la normativa.