La reforma del Vapor de la Burés és una de les obres emblemàtiques del municipi d'Anglès, i el seu inici és imminent. Les obres s'estan a punt de ser licitades i en una primera fase, que estarà llesta a finals del 2009, està previst fer visitable aquesta màquina de vapor centenària, que es conserva en el recinte industrial de les antiques naus de la fàbrica Burés i que és considerada una joia de l'arquitectura industrial.

Aquest primer pas, tal i com va explicar ahir l'alcalde d'Anglès, Pere Figuereda (CiU), comprèn "la restauració del teulat, l'adequació de l'entrada i la millora dels accessos, així com fer-hi uns lavabos i una repeció" a la nau on es troba aquesta màquina centenària. Les obres del Vapor compten amb un pressupost total d'uns 590.000 euros i es preveuen executar en els propers mesos i "a finals d'any ja estaran acabades", assegura el batlle. Aquesta actuació compta amb diverses subvencions de la Diputació de Girona i la Generalitat.

L'ajut del Pla únic d'obres i serveis (Puosc) injecta 300.000 euros al projecte. Precisament ahir, el director general d'Administració Local (el Departament de Governació del qual depèn aquesta direcció atorga les ajudes del Puosc), Carles Bassaganya, va visitar la sala del vapor de la Burés.

Segons Bassaganya, l'obra que s'engegarà "és significativa per la seva importància en la línia de preservar el patrimoni local i la petjada industrial de Catalunya i a la comarca de la Selva" i va ressaltar que el Puosc, a banda de fer accions per "millorar la qualitat de vida" també fa "accions de dinamitació del patrimoni que cada ens local té". Bassaganya, a més de visitar Anglès, es va entrevistar ahir amb l'alcalde de la Cellera de Ter i el president de Consell Comarcal .

Equipaments i museu

En un futur, aquesta nau ha d'albergar el museu de la industrialització i de la mineria del Vapor de la Burés, però "el projecte museístic vindrà en una segona fase " va assegurar Figuereda. Tot i això, el museu del Vapor ja es troba dins la xarxa del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya des del mes de juny. A més del museu, les naus també acolliran equipaments pel municipi. En concret, durant aquest any, es reformaran dues naus annexes. Una d'elles la utilitzaran els avis com a sala de ball i l'altra s'habilitarà com a espai polivalent. La inversió per rehablitar les naus és d'uns 300.000 euros. El cost global puja fins a 890.000.