dissabte L´antecedent Bratislava

El consumidor, cada dia més semblant al ruc, s´ha acostumat a suportar la incompetència sense bramar. Tip de topar contra les poderoses muralles legals de les grans corporacions i companyies, prefereix renunciar a demandar-les abans de veure´s en una roda infinita.

Aquest no és el cas d´un passatger de Ryanair que va estar esperant gairebé 12 hores que sortís un vol Bratislava-Girona. Després d´un llarg procés judicial que va començar al jutjat mercantil i ha acabat a l´Audiència de Girona, ha aconseguit que l´indemnitzin amb 800 euros. No és cap fortuna però és un antecedent i una escletxa que pot animar a tots els perjudicats per les companyies aèries.

diumenge Vi sense plàstic

La històrica indústria dels taps de suro del Baix Empordà, proveïdora natural dels grans vins francesos i dels vins catalans, ha travessat un període de dificultats serioses. La irrupció dels taps de plàstic o derivats, fomentats per la brutalment efectiva però poc substancial indústria xinesa, comença a experimentar un retrocés. Les grans demandes de taps de suro arriben avui dels nous països de la Unió Europea, on ningú tolera que el fastigós plàstic toqui el vi.

L´augment de la cultura del vi està fent que el tap de suro es consolidi com el què és: una part irrenunciable del cerimonial que acompanya el plaer del vi.

dilluns Llunyania = a incompetència

La llunyania dels poders de l´Estat incideix en mal funcionament dels serveis públics. Renfe, Adif i Aena són les mostres més clares d´ineficàcia provocada per la distància que hi ha entre Catalunya i Madrid. Un exemple brutal el tenim en el despropòsit anomenat passeig de s´Abanell de Blanes. Si l´Estat hagués executat el projecte de reforma previst per aquest passeig Guadiana, l´Estat s´hauria estalviat més de dos milions d´euros en potineries diverses. Si això no és incompetència, què és la incompetència?

Les protestes dels catalans arriben a Madrid després de passar per una sordina. Si tot plegat és gestionés des de més a prop -Generalitat- tampoc tindríem cap garantia d´eficàcia però com a mínim els crits trigarien menys a arribar a Barcelona i serien més eixordadors.

dimarts Consciència tranquil·la

L´Ajuntament de Girona ha decidit que (durant les properes edicions de les Barraques de Fires) restringirà l'horari de venda de begudes alcohòliques a La Copa i que la policia local escorcollarà les motxilles del jovent que entri a l'espai de concerts per evitar que vagin carregats (amb rom Vorago o ginebra Nenuco). 50 intoxicacions etíliques durant aquestes festes passades requeria una actuació del gestor de les Barraques (del consistori). Encara que només fos per tenir la consciència tranquil·la i per no ser acusat de no fer res. Tinc dubtes de l´eficàcia de les mesures. Els xavals que vulguin agafar el pedal, l´agafaran a La Copa, a la Muralla o a la Devesa. La borratxera fa molt temps que va deixar d´estar mal vista entre la joventut... fins i tot quan un servidor era jove. És un problema social i com a tal, difícil de combatre amb iniciatives aïllades.

dimecres El Pillo reapareix

Joan Esteve Danés és el regidor de Medi Ambient de Roses però molt abans va ser El Pillo, un personatge atabalat i hiperactiu que tenia l´habilitat d´immiscir-se en tots els grans pollastres de la política rossinca. La primera notícia que el va fer saltar a la fama provincial va ser el no menys famós ple dels mexicans de 1989, quan un grup de persones -algunes disfressades de Pancho Villa- van boicotejar una moció de censura. Des d´aleshores es va anar convertint en un litigant obsessiu contra el que considerava accions irregulars dels diferents governs de Roses.

Va ser especialment intensa i desagradable la guerra que va lliurar contra l´exalcalde Páramo. Danés sempre va pensar que defensava la raó i Páramo creia que El Pillo era una marioneta en mans dels seus poderosos enemics. El punt zenital va ser quan aquestes passades eleccions en Danés es va presentar encapçalant la llista d´IC i va sortir elegit i, no només això, sinó que gràcies a un pacte es va convertir en regidor de govern. Molts van pronosticar que amb El Pillo dins es constituïa un govern bomba. Però El Pillo es va esfumar i en Joan Esteve ha fet durant dos anys de regidor sense massa estridències. Fins que avui ha reaparegut el seu alter ego, fent una pillada consistent a remenar personalment els contenidors de brossa per trobar dades dels veïns que no fan selectiva. Ho hem llegit i vist -amb fotografia inclosa- al Setmanari de l´Alt Empordà.

dijous Setmana tràgica

Aquesta setmana la crisi econòmica ha ensenyat la dimensió dels seus ullals a les comarques de Girona: Torraspapel de Sarrià, Hutchinson de Palamós, Comforsa de Ripoll, Cotec de Riudellots. També l´Antex d´Anglès, la Trety de Maçanet, Aconda de Flaçà i Filatures Puigdemont de la Vall d´en Bas. En total són 1.914 treballadors afectats per suspensions temporals de contractes, acomiadaments directes o falta de liquiditat que fa perillar el seu lloc de treball.

És una crisi que afecta el teixit productiu de moltes poblacions de les comarques de Girona i aquests són els casos que apareixen en els escenaris informatius per la seva dimensió. Però les situacions delicades i acomiadaments individuals multipliquen aquest nombre.

divendres Ara és possible

Punxada (o és millor dir detonada?) la bombolla immobiliària, hi ha una oportunitat per aquelles administracions que s´esforcin i siguin imaginatives a l´hora de fer polítiques d´habitatge.

És el cas de Roses. L´Ajuntament està rebent de mitjana una oferta cada dia de particulars que volen posar el seu pis al mercat de lloguer a través de la borsa municipal d´habitatge. Davant aquesta allau d´ofertes l´Ajuntament ha reforçat el personal que gestiona aquest servei.

Davant d´una situació delicada de crisi apareix una oportunitat de fer polítiques de lloguer d´habitatges ajustades a la realitat dels sous. Des dels ajuntaments es pot fer molta feina. Prengui´n nota de Roses!