La caravana de solters, divorciats i vidus promoguda pels clients d'un bar de Campdevànol per anar a buscar xicota a Aragó es farà aquest cap de setmana. El dissabte està previst que es faci a Alcanyís (Terol) la festa on s'han de trobar les dones solteres, separades i vídues de la zona amb els membres de l'expedició ripollesa. Albert Cambras, propietari del Bar Cal Triana, d'on va sortir l'idea, diu que el nombre de participants s'ha reduït per l'expectació mediàtica que va aixecar la iniciativa. Cambras diu que molts dels homes que s'hi havien interessat són persones 'tímides' que s'ha fet enrere quan han vist 'el circ' que s'ha creat a l'entorn de la caravana.

Inicialment s'havia parlat de la possibilitat que marxessin del Ripollès una seixantena d'homes. Al final però el nombre s'ha quedat reduït a 35 persones. Cambras assegura que alguns s'han fet enrere quan han vist que 'tothom parlava d'això'. L'expedició marxarà divendres a la tarda i és previst que torni el diumenge a Campdevànol. Cambras diu que més que un lloc on anar a buscar una dona han plantejat la trobada com 'una jornada de convivència' amb les 45 persones de l'associació de vidus i vídues d'aquesta població aragonesa.

La setmana passada el mateix Cambras va estar a Alcanyís fent els darrers preparatius de la trobada. Entre d'altres es va trobar amb els representats de l'associació a qui Cambras considera gent 'encantadora' que estan molt il·lusionats amb la festa i va contactar amb els dos hotels que hi ha a la població per l'allotjament dels participants.

La iniciativa va començar en tó de broma. Vuit amics i clients del bar que no tenen parella van decidir anar a aquesta població aragonesa on una de les clientes del bar té un germà que treballa a l'Ajuntament d'aquesta localitat que podia fer-los de contacte per tirar endavant el projecte. Un cop es va conèixer públicament la proposta aquesta va anar agafant volada i s'hi van apuntar molta més gent. A la caravana s'hi van arribar apuntar fins a una seixantena de persones algunes de les quals al final se n'han desdit.

Aquest tipus d'iniciatives d'anar a buscar en grup dones fora d'un municipi les va popularitzar la pel·lícula 'Caravana de mujeres' (EEUUA, 1951). En aquest 'western' els homes al servei del ranxo del protagonista que són tots solters tenen sovint conductes violentes motivades per l'absència de dones a la regió segons diu el propietari d'aquest. Davant d'això opten per portar dones a la zona per afavorir el seu casament. A partir d'aquesta pel·lícula s'han anat realitzant diferents projectes en municipis petits. La més coneguda és la de la població aragonesa de Plan (Osca) on es va realitzar una caravana a semblança de la que es feia a la pel·lícula.