La catorzena edició de la fira de degustació i venda de productes d'alimentació Firatast ha esquivat la crisi i va tancar les portes la passada mitjanit al Palau de Fires de Girona després de rebre la visita d'entre 12.000 i 14.000 persones, "unes xifres similars a les darreres edicions", va reconéixer el seu director, Josep Maria Matamala. "Enguany ens feia una mica de por donada la situació econòmica però el que està clar és que la gent menja cada dia i que accepta de bon grat la variada oferta culinària que ofereix Firatast", va continuar Matamala. Entre els productes estrella, a destacar l'acceptació que ha tingut l'amanida de medusa, el pa ecològic i els tastets de cuina solidària.

"Bé, nosaltres cada any portem algun producte que es podria dir innovador i aquest 2008 ha estat l'amanida de medusa, dintre la mostra de gastronomia oriental", ha assenyalat el director de Firatast. "La gent l'ha provat i ha agradat. Però també continua tenint molta tirada la cuina típica tradicional catalana com l'arròs de Pals, els plats que han fet les cuineres de Salt, i els cuinats de diferents restaurants del Gironès", va enumerar Matamala, que reconeix que "la cuina, en general, és el que més funciona". "Abans, Firatast era més producte i ara cada vegada hi ha més estands de cuina", va puntualitzar.

Cuines del món

De fet, la cuina solidària ha estat una de les altres novetats d'enguany amb més èxit de públic. L'organització ha cedit estands de forma gratuïta a diverses entitats i ONG perquè poguessin oferir un reguitzell de "tastets solidaris" de països d'arreu del món. "La gent ha pogut provar plats i degustacions de cuina hindú, de la zona andina del sud de Xile, del Senegal, de Colòmbia, etcètera", va comentar el director de Firatast, que parla també d'un públic d'allò més variat al llarg dels tres dies de fira. "Gent de totes les edats i on la mainada té molt de protagonisme", va explicar Matamala. "Els tallers infantils com el de xocolata, la ludoteca o l'espai Unicef fa que les famílies se sentin còmodes dintre el Palau de Fires", va afirmar el director de Firatast. "Fins i tot, els jubilats porten safates ben carregades", va puntualitzar Matamala. En aquest sentit, el director ha avançat que, de cares a l'any que ve, ja han pensat a introduir alguna millora. "De quatre a set de la tarda, que són hores en què la gent no té gaires ganes de menjar, hem pensat d'organitzar més activitats paral·leles com xerrades o tallers de cuina perquè la gent pugui estar aquí i informar-se i culturitzar-se amb la gastronomia", va finalitzar el director de Firatast.

una mostra culinària a fira de girona. Firatast s'ha celebrat aquest darrer cap de setmana, i s'ha convertit en una de les propostes més esperades de la institució firal.Un expositor demostra habilitats tallant el pernil.Els plats eren bescanviables per tiquets.Deixant de banda les característiques gastronòmiques dels tastets, un element d'atracció era l'elaboració.Firatast reuneix públic de diferents franges d'edat.