El president dels Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) de la demarcació de Girona, Pere Rubirola, va denunciar ahir que un dels problemes més preocupants amb què es troben els pagesos fructicultors a l'hora de contractar temporers per la campanya de recollida de fruita és la falsificació de documents amb què es presten a l'hora de formalitzar el contracte. Però la complicació del cas no s'acaba aquí, perquè aquest fet comporta en molts casos sancions econòmiques als pagesos.

Aquesta, va ser una de les diverses problemàtiques que van ser exposades ahir a la jornada ?tecnico?informativa que va organitzar JARC sobre la contractació de temporers. Sota el títol "Qui pot venir a collir fruita?" un total de 25 fructicultors van ser alertats dels paranys amb què es poden trobar i actualitzats de la normativa legal que regula aquesta contractació. Des de JARC es considera que els pagesos han de ser coneixedors d'aquest tipus d'informacions per tal de rendibilitzar les explotacions, entre altres sortides, sobretot en aquests moments en què la necessitat de mà d'obra durant la recollida de fruita és cada vegada més important.

Difícil poder confiar

En aquest sentit, Rubirola va destacar la dificultat actual no només de trobar temporers, sinó que aquests siguin persones "amb qui puguis confiar", sense parlar de poder aconseguir personal adequadament qualificat. Aquest problema, tal com es va apuntar en la xerrada d'ahir anirà en augment, ja que dins el Catàleg de professions deficitàries de Catalunya no hi ha inclòs el peó agrari.

"Som pecats, pecadors i a més hem de fer de policies a l'hora de contractar el temporers perquè vinguin a recollir la fruita" va expressar Rubirola per definir la situació complexa en què es troba el sector. I és que per Rubirola la pressió amb la qual es troben els pagesos a l'hora de contractar personal arriba a convertir-se en "un neguit constant molt gran", perquè el pas del temps els juga en contra: "De vegades només depèn de començar un dia més tard en la recollida de la fruita per tenir una bona o mala campanya". A més, a banda de tots aquests factors els pagesos es troben amb el problema de la suplantació de persones, és a dir, que un treballador es fa passar per un altre i porta els seus papers als productors. Segons Rubirola quan existeix alguns d'aquests casos "el mort se'l carrega el pagès". A més, va concretar que aproximadament les xifres de temporers ?-la majoria dels quals immigrants- que intenten presentar documentació falsificada és un 10 a un 15%, una situació que quan els temporers eren "gent del país era molt diferent i això no passava" . Ell mateix va puntualitzar que hi ha hagut alguns casos en què aquestes sancions han arribat a xifres tan altes com els 4.000 i 6.000 euros. És per aquest motiu que tal com va assegurar Rubirola "recomanem sempre exigir documents originals amb fotocòpies compulsades, però moltes vegades ells sempre van per davant nostre".

Sembla, però, que la direcció de les sancions pot començar a canviar, ja que segons Rubirola l'administració s'ha "compromès a ser més flexible i tolerant" en un acord al qual es va arribar la primavera passada en una reunió mantinguda amb el subdelegat del Govern a Girona, Jordi Martinoy, en el qual la JARC va comprometre's a mantenir una correspondència mútua en aquest sentit.