Els representants legals de l'empresa de Santa Coloma de Farners Mosaics Planas consideren que l'arquitecte municipal, Francesc Cornellà i Oliu, va cometre un delicte de tràfic d'influències i un altre contra l'ordenació del territori en intercedir perquè a una societat canària, Prodevi Canarias SL, se li permetés urbanitzar i construir pisos en una finca que no complia tots els requisits legals. Amb aquesta operació, sosté la part demandant, Cornellà satisfeia "interessos inconfessats": beneficiava els sogres del seu soci en una promotora urbanística amb seu a Osca, Rafael Pascual Portet.

El jutjat d'Instrucció número 3 de Santa Coloma va admetre ahir a tràmit la denúncia, que també imputa el delicte de tràfic d'influències a Josep Ribas Carreras i Margarita Planas Garriga, els sogres de Pascual i titulars de la parcel·la venuda -il·legalment segons els demandants- a Prodevi Canarias SL. Els demandants argumenten que, "prevalent-se del seu càrrec, en connivència amb els altres denunciats i el seu àmbit familiar, directament i/o a través de societats mercantils familiars", Cornellà va propiciar "que s'hagin autoritzat actes administratius irregulars i/o il·legals per part de l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners de caràcter urbanístic", que haurien perjudicat els interessos de Mosaics Planas.

L'octubre del 2004 Roser Planas va decidir recuperar una finca que li tocava per herència i que estava en mans de la seva germana i demandada, Margarita Planas. Diu la denúncia que davant del requeriment, el matrimoni denunciat, Ribas-Planas (clients a Palamós de l'arquitecte Cornellà) va protagonitzar "un seguit de maniobres" per evitar donar compliment a l'herència i que van acabar amb la venda de la finca "en precipitades circumstàncies" a Prodevi Canarias, que ha construït un bloc de 14 habitatges i 14 places d'aparcaments que encara no poden ser ocupats, ja que el carrer Bisbal no està degudament urbanitzat. Sempre segons els demandants, Francesc Cornellà hauria avalat l'operació de compravenda en qualitat d'arquitecte municipal. Un decret d'alcaldia de l'11 maig de 2006 atorgava la llicència d'obres a Prodevi. No obstant, el gener del 2008, una nova resolució signada per l'acalde, Antoni Solà (CiU), sobre el projecte objecte de litigi exposava que "les societats promotores de les obres (al carrer Bisbal) no tenen la disponibilitat dels terrenys i, per tant, no poden executar les obres d'urbanització". De manera que advertia a Prodevi que "l'Ajuntament no podrà concedir cap llicència de primera ocupació fins que no donin compliment a les seves obligacions (obertura del carrer Bisbal)" i l'avisava que la corporació iniciaria "l'execució subsidiària" de la urbanització del carrer "amb la imposició de les sancions que ?siguin procedents pels seus incompliments". El 7 de juliol de 2008, l'Ajuntament incoava l'expedient d'expropiació de "les finques necessàries" per urbanitzar el carrer Bisbal. A tot això, els demandants puntualitzen que la denúncia obre la porta a la implicació d'"altres responsables municipals en aquest assumpte".