El ple ha estat tens i amb ple de retrets. Diversos veïns han xiulat Ruiz durant el seu discurs. Un cop Montalban ha pres possessió del càrrec, una vintena d'ells i els fins ara membres de l'equip de govern han abandonat en bloc la sala. Mont-ras al Cor ha retret a CiU que a partir d'ara governi 'amb vots robats'. El ple no ha comptat amb la presència de la fins ara alcaldessa, Mercè Català, per defunció d'un familiar.

CiU ha recuperat aquest dimarts l'alcaldia de Mont-ras, després de perdre-la a les passades eleccions municipals quan es va quedar en minoria. La moció de censura que l'oposició, amb el suport de la regidora no adscrita Anna Ruiz, va entrar en bloc a l'Ajuntament ha permès que Manel Montalban -qui ja va ser alcalde durant dotze anys- s'hagi tornat a asseure a la cadira que presideix la sala de plens del municipi empordanès.

El ple de votació de la moció ha estat tens, i molt sovint s'ha caracteritzat pels retrets. La fins ara alcaldessa, Mercè Català, no hi ha assistit per la defunció d'un familiar. Durant el torn de paraula, els convergents han renunciat a fer el discurs 'per respecte' a Català i a la seva família. Tot i això, Manel Montalban ha llegit l'exposició de motius que consten al text de la moció, i ha recordat que aquesta es va presentar 'perquè la situació de crisi important que viu el poble n'impedeix la seva gestió eficaç'.

Durant el torn de paraula de Mont-ras al Cor i el regidor del PSC Rafel Casanovas, els dos grups del govern han atacat directament la regidora no adscrita Anna Ruiz. Durant el torn de paraula de l'alcaldessa, Mont-ras al Cor ha llegit el discurs que Mercè Català havia preparat.

El portaveu de Mont-ras al Cor, Gaietà Gómez, ha dit que el sentiment del poble és el 'd'indignació' i ha titllat Ruiz 'd'estafadora i traïdora' perquè, després d'abandonar el grup, ha decidit donar suport a la moció. Gómez també ha indicat que Manel Montalban 'no és l'alcalde que vol la gent' i li ha retret que, amb el suport 'de la regidora trànsfuga' estarà governant 'amb vots robats'.

Gómez també ha recordat la tasca que l'actual equip de govern ha fet per al poble, i ha criticat a Ruiz que se li hagi 'encomanat el virus de l'oposició' i que no hagi complert el pacte perquè, si algun regidor abandonava el govern, renunciés a l'acta. Per la seva banda, el portaveu del PSC ha estat molt més àcid en la seva crítica cap a la regidora.

Casanovas ha dit que Ruiz havia 'perdut la dignitat' i li ha demanat si demà 'després de vendre el poble a CiU', se'l vendria 'als inversors urbanístics'. El portaveu del PSC també ha definit 'com a pacte amb el diable' el nou acord entre Ruiz i CIU i li ha desitjat a la 'trànsfuga' que ho 'pagui car'.

Ruiz es defensa

La regidora o adscrita, durant el seu torn de paraula, s'ha defensat de les acusacions que li han llançat els seus anteriors socis de govern. Ha explicat que el suport a la moció de censura es deu a la voluntat de defensar 'l'interès del poble' i ha criticat que no hi hagi hagut 'la més mínima intenció de complir el programa electoral', ni que tampoc s'hagi comptat amb el seu suport un cop va abandonar l'equip de govern.

'S'ha utilitzat el butlletí municipal per difamar, manipular, dividir i mentir, i des del govern s'ha fet una autèntica cacera de bruixes contra CiU', ha afirmat Anna Ruiz. La regidora també ha criticat que 'Català no ha estat l'alcaldessa que ens hagi liderat a tots'.

Abandonament en bloc

La moció de censura ha prosperat amb els vots dels quatre regidors de CiU i el de la regidora no adscrita. El ple l'han seguit uns quaranta veïns, alguns dels quals han hagut d'esperar-se a fora la sala perquè no s'hi cabia. Durant el ple, alguns veïns han criticat Ruiz i Montalban. Després de l'acte, i com a protesta perquè Montalban ha fet callar Gómez, tant l'anterior equip de govern com la meitat dels veïns han abandonat la sala en bloc.

En el seu discurs com a nou alcalde de Mont-ras, Montalban ha demanat que 's'acabi aquesta separació que hi ha des dels darrers divuit mesos' i ha afirmat que, des d'ara endavant, treballarà 'per a la unitat del poble. La regidora Anna Ruiz entra a l'equip de govern i dins el cartipàs municipal serà la tercera tinenta d'alcalde. La primera tinença d'alcaldia l'ocuparà Carles Salgas, i la segona, Joan Matés. L'equip de govern es complerta amb el regidor Enric Peiró.

La moció de censura de Mont-ras és la sisena que es presenta a les comarques gironines d'ençà de les darreres eleccions municipals. Abans ja se n'han presentades a Cervià de Ter (Gironès), Cantallops (Alt Empordà), Calonge (Baix Empordà), Cassà de la Selva (Gironès) i Riudarenes (Selva).