El director general de Pesca i Acció Marítima de la Generalitat de Catalunya, Martí Sans, va anunciar ahir que el Govern té entre mans un nou projecte que pretén reduir entre un 30 i un 50% el consum de petroli en les embarcacions pesqueres catalanes. El Col·legi d'Enginyers Naval i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) estan ultimant l'estudi que hauria d'estar enllestit a principis de gener i que té un cost d'un milió d'euros.

Segons va manifestar Sans, el projecte ja té la seva partida pressupostària assignada. "L'objectiu és que es pugui reduir entre el 30 i el 50% el consum del petroli dels pesquers catalans", va explicar. Un mesura, va afegir, que busca deslligar el sector de dependre del petroli. "Els pescadors pateixen les intermitències del preu del petroli tot i que ara vivim un moment dolç. Cal fer una política sostenible i rendible", va indicar. La clau d'aquesta innovació que aportarà un clar benefici als pescadors encara no està del tot esclarit. Si bé el director general de Pesca i Acció Marítima va informar que hi haurà "enginyeria punta" i "es posaran les arts més adequades per tal de facilitar l'esforç dels motors de les barques".

Menys producció, més estalvi

D'aquesta manera, Sans va indicar que es "baixarà la producció de la pesca però hi haurà més estalvi de petroli". I és que segons Sans "les coses més senzilles són les més importants". Aquesta mesura, que es començarà a aplicar a partir de l'any que ve, va encaminada segons el director "a la preocupació del departament perquè el sector es guanyi la vida en la subhasta del peix".