Aquest és un dels objectius que ha sortit de la segona trobada del comitè de Pilotatge de l'Eurodistricte que s'ha celebrat aquest divendres a Girona i on s'ha presentat el Llibre blanc de l'espai que ocupa el futur Eurodistricte i també el Full de ruta per a la consolidació d'aquest nou òrgan, sorgit d'una trobada a Ceret el juliol del 2007 i format per 25 institucions.

L'objectiu de l'Eurodistricte és afavorir les relacions entre els catalans de banda i banda de frontera, afavorir la creació de projectes i serveis comuns, millorar la competitivitat del territori i traure traves administratives als ciutadans dels dos territoris. El projecte inclou les comarques gironines i els departaments dels Pirineus Orientals, és a dir, la Catalunya del Nord. Aquest és un territori que aplega 1.130.000 habitants, 10.246 km² de superfície, 13 comarques històriques i 453 municipis.

De la trobada de Girona, n'ha sortit el compromís de treballar per convertir l'organisme en un ens dotat de personalitat jurídica a través de la fórmula europea de l'Agrupació Europea de Cooperació Territorial. Aquesta figura permetrà als integrants en l'Eurodistricte optar als ajuts econòmics que la Unió Europea donarà a partir del 2013 als territoris transfronterers que s'hagin estructurat i convertit en eurodistrictes, una fórmula existent des de fa anys a comunitats transfrontereres d'Alemanya i França.

A la trobada d'aquest divendres, que s'ha fet a l'Auditori Palau de Congressos de Girona, hi ha assistit el vicepresident de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira, el president del Consell General dels Pirineus Orientals i copresident del Comitè de Pilotatge, Christian Bourquin, el delegat del Govern, Jordi Martinoy, l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, i nombrosos alcaldes de banda i banda de la frontera.

En la seva intervenció, Carod-Rovira -que també és copresident del Comitè de Pilotatge- s'ha mostrat molt optimista davant la creació de l'Eurodistricte i ha dit que la missió principal ha de ser la de donar millor qualitat de vida als ciutadans de les dues bandes de la frontera. El vicepresident ha recordat diferents episodis històrics en què els territoris que integren l'Eurodistricte han estat enfrontats per guerres i ha dit que aquest nou ens neix fruit d'una 'profunda reflexió europeista, amb una idea constructiva i de pau'.

A més, Carod-Rovira ha remarcat que també ha de servir per a la generació d'activitat econòmica a banda i banda i que això serà possible si la frontera 'es fa més permeable' i els membres integrants i la Unió Europea hi posen recursos econòmics suficients 'malgrat la crisi'. 'Més enllà de la dimensió simbòlica de retrobament entre catalans, volem que l'Eurodistricte tingui sobretot una incidència positiva i útil sobre la vida quotidiana de la gent', ha declarat el vicepresident del Govern que ha dit que cal superar antigues separacions 'un punt artificials'.

Conclusions del Llibre blanc

Durant la trobada d'aquest divendres, s'ha presentat també la feina feta durant vuit mesos per la Mission Opérationnelle Transfrontalière i la Universitat de Girona recollida en el 'Llibre blanc de l'Eurodistricte, per a un futur transfronterer', un document que analitza el punt de partida de l'Eurodistricte i les característiques dels dos territoris.

Algunes de les conclusions de l'estudi posen de manifest el desconeixement que hi ha entre els pobles de banda i banda de la frontera, la una feble integració transfronterera i també una feble visibilitat des de l'exterior de cada territori respecte l'altre. No obstant això, l'estudi també ha detectat un important interès i unes altes expectatives dels actors implicats que es mostren amatents a què es vagi configurar l'Eurodistricte i deixi de ser quelcom teòric.

Objectius del Full de ruta

En la mateixa reunió, s'ha llegit el Full de ruta de l'Eurodistricte que marca els objectius primers a assolir. Entre aquests es troba dissenyar una estratègia de desenvolupament compartida, dur a terme polítiques transfrontereres de caire vertebrador, crear un lloc de concertació i una plataforma d'intercanvis per als diferents actors, assessorar i acompanyar els impulsors del projecte i donar major visibilitat i projecció exterior al conjunt d'aquest espai.

El full de ruta també recull que es començarà a treballar d'immediat per dotar d'entitat jurídica l'Eurodistricte per poder-lo presentar la tardor del 2009 als estats espanyol i francès.