L'Ajuntament d'Olot, ahir al vespre, va aprovar per unanimitat commemorar el centenari del naixament del diputat olotí, Antoni Dot i Arxé (1908-1972). El regidor d'ERC, Pere Gómez, va reivindicar la figura de Pere Dot que amb 24 anys va ser el diputat més jove del Parlament de Catalunya, escollit el novembre del 1932. Gómez va explicar que fins al moment no s'ha reconegut prou la figura de Dot perquè no se l'ha considerat un home que hagués participat de la vida olotina durant molts anys. Gómez va explicar que Dot va haver d'exiliar-se el 1939 amb 30 anys. Segons Gómez, el diputat, durant la seva estada a França, va ajudar diverses persones de la Garrotxa. En tant que ell mateix va tenir moltes dificultats per sobreviure.

Dot, segons Gómez, va passar de França a Mèxic el 1942. A Mèxic, Antoni Dot va ser, segons el regidor, un dels 9 parlamentaris que el 1956 van votar de cos present el president Josep Tarradelles. Al país de Nord-amèrica, Dot va ser vicepresident de l'Orfeó Català.

Gómez va demanar la inclusió de Dot al nomenclàtor de la ciutat, la participació de l'Ajuntament en actes d'homenatge de la seva figura, iniciar els tràmits per un homenatge institucional, demanar un estudi sobre Dot al Patronat d'Estudis Històrics i fer arribar l'acord a la Generalitat, a l'Associació Catalana de Municipis i a la Federació Catalana de Municipis.

El regidor del PP, Joaquim de Trinxeria, que ha treballat en un esbós biogràfic d'Antoni Dot, va dir que veu amb simpatia que es reconegui la gent que s'ha compromès amb la ciutat. Trinxeria s'ha assessorat pel que fa al polític català amb l'historiador Josep Canal.