Quinze alcaldes de municipis de les comarca del Vallès Oriental i de la Selva han reivindicat la creació de la comarca del Baix Montseny, en un acte públic que s'ha realitzat a Sant Celoni i en què han aprovat un manifest, segons fonts dels impulsors de la iniciativa. El primer manifest del Baix Montseny està signat per 12 alcaldes del Vallès oriental: Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera, Sant Esteve de Palautordera, Gualba, Campins, Fogars de Montclús, Llinars, Montseny, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Pere de Vilamajor, Vallgorguina i Vilalba Saserra i pels seus homònims de la Selva: Breda, Hostalric i Riells i Viabrea.

L'alcalde de Sant Celoni, Francesc Deulofeu, va destacar ahir a la nit durant l'acte que «la firma d'aquest manifest és històrica per al Baix Monseny: hi ha un precedent el 1931 en què es va fer una cosa similar, però avui hi ha un consens molt més gran i 15 municipis s'han posicionat públicament en el document per demanar la creació de la comarca del Baix Montseny».

Segons els municipis que demanen la creació de la comarca del Baix Monteny, liderats per Sant Celoni on hi ha l'hospital de referència i també el mercat, entre altres serveis, hi ha referències històriques en aquesta comunitat de municipis. El manifest cita com una d'aquestes referències el fet que en la memòria de la creació de l'hospital de Sant Celoni en la dècada dels anys 50 «es justifica la necessitat del centre pels municipis que l'usessin i s'anomenen els municipis que hem signat el manifest».

En el manifest, els ajuntaments afirmen que la comarca del Baix Montseny «existeix i està viva» i que tots treballen per al benefici dels municipis d'aquesta zona i emplacen els grups parlamentaris a incloure la comarca en la futura reorganització territorial de Catalunya. L'Ajuntament de Sant Celoni ha anunciat que la d'ahir va ser la primera reunió, però que hi haurà noves tronades dels 15 alcaldes per impulsar la comarca del Baix Montseny.

Els alcaldes van aprovar el manifest després d'exposar alguns dels ajuntaments algunes iniciatives com un transport urbà compartit per tots els consistoris o un únic servei de recollida d'escombraries. Altres iniciatives exposades a la reunió van ser la de treballar conjuntament per potenciar les oficines d'ocupació dels municipis més grans en benefici de tots «ara que la demanda (d'ocupació) ha crescut tant amb la crisi i la pujada de l'atur», ha explicat Francesc Deulofeu, alcalde de Sant Celoni.