Durant uns anys va estar a primera línia de l'activitat política municipal amb el PSC i el Fòrum Cívic. Troba a faltar aquesta etapa de regidor al consistori figuerenc?

La meva relació amb la política és llarga i no se centra només en aquesta època més recent a l'Ajuntament. En l'etapa clandestina de Franco ja estava actiu formant part de grups d'estudiants que s'oposaven al dictador i que, aleshores, estàvem molt influïts per tot el que estava passant a França arran del maig del 68. Potser sí que dins l'àmbit públic se'm coneix més per la meva etapa com a regidor, sobretot, amb el Fòrum Cívic. Però en cap cas enyoro estar a primera línia política. Recordo una conversa amb Ernest Lluch en què em va dir que seria bo que els polítics no complissin més de dos mandats. No cal dir que hi coincideixo plenament.

Quina fotografia general faria de la Figueres actual?

Continues veient que els problemes històrics de la ciutat segueixen sent els mateixos que fa dècades, fins i tot segles. La ciutat ha crescut quantitativament però no en qualitat. A més a més, estem patint una crisi d'identitat figuerenca i un cas clar seria el Casino Menestral, que és un exemple de com la societat civil s'està degradant. Fins i tot diria que la ciutat està patint alguna involució com la que els darrers dies estem vivint amb el castell de Sant Ferran. Fa uns anys es parlava de cedir la fortificació per a usos civils i ara es parlar de situar-hi la col·lecció del Museu Militar de Montjuïc de Barcelona.

No és una visió molt pessimista de la ciutat?

No, és la realitat. Hi ha ciutats que s'han espavilat i Figueres no ha estat capaç de seguir aquest ritme. No només els polítics en són responsables, però tenen un elevat percentatge de culpa. L'exalcalde Joan Armangué no ha ajudat i ara estem en una nova etapa que tampoc està resultant positiva per a la capital altempordanesa. Les dues persones que haurien de governar i liderar Figueres estan enfrontats: Santi Vila (CiU) i Francesc Canet (ERC). Són les dues persones que van guanyar les eleccions, però Canet no és a l'equip de govern. D'altra banda, hi ha anomalies notables com la que situa com a primer tinent d'alcalde Pere Casellas (PSC) quan els socialistes van perdre les eleccions contundentment i ell, en particular, no va sortir ni ?escollit per formar part del cartipàs municipal. Això demostra la meva teoria que diu que hi ha gent que no sap trobar un ofici al món ?civil i aleshores puja al carro de la política per aconseguir resultats.

L'alcalde Vila pot liderar la revolució que demana la ciutat amb urgència?

Ja es veurà. Però a hores d'ara hi ha una certa disbauxa i desunió amb els temes principals de la ciutat i, fins ara, ningú ha esta capaç de capgirar aquesta situació. No existeix ni projecte i no ha existit un líder que hagi permès a la ciutat fer un salt cap endavant que, en aquests moments, ja és molt necessari. Falta gent de qualitat, perquè els bons professionals emigren i ja no tornen. Aquí ens quedem els mediocres i els dolents. Els figuerencs som el prototip gris del senyor Esteve de l'Auca de Rossinyol.

Quin model ferroviari defensava, l'estació al centre o a Vilafant?

Els de la meva generació ens preguntem què ha passat a la ciutat. Si en 30 anys no hem estat capaços de trobar una acció unitària amb el tren, ara n'hem patit les conseqüències. Estem a la pitjor situació possible, que és perdre l'estació al centre de la ciutat. Girona soterra l'estació al centre del municipi perquè tots els ferrocarrils busquen que hi hagi una infraestructura propera als usuaris. Aquí serà un cas diferent que demostra que no sóm normals.

Figueres i els figuerencs no estan massa obsessionats amb Girona?

No ho crec. Simplement és el referent més proper. Quan ens hi comparem veiem que Figueres és el contenidor, l'habitació dels trastos, on se situen els projectes de rebot i que ningú vol. Semblem una ciutat de tercera regional.