El president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, considera que el nou túnel del Roc del Dui del cremallera de Núria és un exemple de la filosofia amb què el Govern afronta la crisi econòmica. Montilla va assegurar durant la seva visita d'ahir que l'Executiu català aposta per fer obra pública que tingui "efectes multiplicadors" en l'economia local especialment en comarques com el Ripollès que tenen "dèficits infraestructurals". El president va visitar el nou túnel acompanyat del conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal. L'obra ha tingut una inversió de 23,5 milions d'euros. Ferrocarrils de la Generalitat calcula que, aquest 2008, 276.000 persones hauran utilitzat el cremallera de Núria.

Segons va manifestar Montilla, el fet que el Govern es plantegi inversions en obra pública en comarques amb dèficits d'infraestructures demostra que s'aposta per polítiques que "fomentin la cohesió territorial" de les diferents comarques del país. Montilla va destacar el santuari com a motor de l'activitat econòmica del Ripollès. La construcció del nou túnel de Roc del Dui s'ha fet per motius de seguretat -segons el president- però també per la "modernitat i funcionalitat" que ajudin a impulsar l'activitat econòmica de la zona. El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, va destacar que Núria no és una "estació d'esquí convencional" sinó un santuari amb diverses activitats que s'ha de potenciar perquè tingui activitat durant tot l'any.

Un lloc "simbòlic"

Montilla va destacar les inversions que el govern està fent en zones de muntanya com són la millora dels accessos al Port de la Bonaigua, a l'estació d'esquí Tuixent- la Vansa (Alt Urgell) o Port Ainé (Pallars Sobirà).

En el seu discurs a les cotxeres de l'estació del cremallera de Ribes de Freser, José Montilla va destacar la importància de Núria per la seva "càrrega simbòlica". El president va destacar -entre altres- el seu paper com a lloc de culte, el seu "vestiment en l'imaginari catalanista" o dins del món excursionista. Montilla va posar, alhora, especial èmfasi perquè conjuntament amb Sau (Osona) i Miravet "fixen" el que és l'"evolució" de l'autogovern. En aquest santuari Marià del Ripollès s'hi va redactar l'any 1931 l'Estatut de Catalunya.

El nou túnel del Roc del Dui del cremallera de Núria que va visitar el president català, José Montilla, té una longitud 1,3 quilòmetres de llarg. El túnel està situat en el tram entre l'estació del cremallera de Queralbs (Ripollès) i el santuari de Núria. Aquest s'ha construït en un tram que té un pendent d'un 15% i disposa de cinc galeries d'evacuació d'acord amb la normativa vigent.

Les obres de construcció es van iniciar l'estiu del 2006. L'actuació s'ha fet per millorar el traçat i la seguretat del cremallera. El túnel entrarà en funcionament el proper divendres quan el servei es reprengui després del període de vacances.

Actualment s'estan realitzant altres obres de millora, com la reforma de l'estació de Ribes de Freser amb un cost d'1,15 milions d'euros, la rehabilitació de l'edifici Sant Josep a dalt del santuari amb un cost 1,4 milions d'euros i la redacció del projecte de rehabilitació integral de tots els edificis que formen el santuari. També es preveu la supressió del pas a nivell del cremallera de Núria a Queralbs amb cost de quatre milions d'euros.